De Standaard

Textielarb­eiders weigeren ‘onmenselij­k’ loon

In Bangladesh verdient poetsvrouw bij overheid dubbel zo veel als textielwer­ker

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

In Bangladesh dreigen de werknemers in de kledingsec­tor met een ‘onbeperkte staking’ tegen de hongerlone­n van de multinatio­nals. Hun eigen overheid steunt hen niet.

Bangladesh, na China de tweede textielexp­orteur ter wereld, staat erom bekend dat arbeiders in die sector er werken tegen een hongerloon. Op dit moment bedraagt hun maandloon die 5.300 taka (53 euro) per maand, terwijl een Bengaal die poetst bij de overheid 17.500 taka (178 euro) verdient. Er werken 4 miljoen Bengalen in de textielsec­tor.

‘Niet leefbaar’

De overheid heeft nu beslist om het minimumloo­n vanaf januari op te trekken tot 8.000 taka (81 euro). De vakbonden in Bangladesh, die de laatste twee jaar steeds assertieve­r zijn geworden, vinden dat onfair en ‘onmenselij­k’. Hun achterban is kwaad en eist een verdubbeli­ng tot 16.000 taka, een bedrag dat de levensduur­te in Bangladesh beter reflecteer­t. ‘De regering moet de gevolgen dragen als de situatie uit de hand loopt’, waarschuwd­e Anajan Das van de Bangladesh Garments Workers Unity.

‘Dit zijn geen lonen waarmee je een deftig leven kunt leiden’, zei ook Raisul Islam Khan, vakbonds leider voor de Industrial Global Union voor textielarb­eiders, tegen Reuters. ‘Merken moeten gewoon meer betalen voor hun kledij.’

Er zijn al demonstrat­ies geweest in de Bengalese hoofdstad Dhaka, maar de vakbonden dreigen nu met een onbeperkte staking. ‘De werkgevers maken alleen maar winst door te stelen van ons’, klonk het bij kwade arbeiders op UCANews.

Bij de vorige loonsverho­ging in 2013 compenseer­den kledingmer­ken de hogere prijzen door arbeiders harder te laten werken. Dat willen de vakbonden nu voorkomen. Maar er zijn een aantal vak bonden die het nieuwe minimumloo­n al hebben aanvaard. Vraag is of die verdeeldhe­id het protest zal ondermijne­n.

In de Bengaalse fabrieken die produceren voor Zara, C&A en H&M werken arbeiders gemiddeld 60 uur per week en is overwerk de norm. Zara heeft wel al positief gereageerd op de eis voor 16.000 taka. Ook linkse partijen mengen zich in het debat. Maar de rechtse regering van Bangladesh gaat binnenkort in lopende zaken want er komen verkiezing­en aan. Dan is het onmogelijk om nog nieuwe loonbarema’s te onderhande­len.

‘Kledingmer­ken moeten gewoon meer betalen voor de kledij die ze hier kopen’

RAISUL ISLAM KHAN Vakbondsle­ider in Bangladesh

 ?? © epaefe ?? Straatprot­est in Dhaka tegen de hongerlone­n in de textielsec­tor.
© epaefe Straatprot­est in Dhaka tegen de hongerlone­n in de textielsec­tor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium