De Standaard

Zonder groei gaat het ook?

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Al decenniala­ng discussiër­en politici, bedrijfsma­nagers, economen, vakbonden en (centrale) bankiers over wat de beste beleidsaan­pak is om tot (meer) economisch­e groei te komen. Want groei is het sleutelwoo­rd van ons economisch beleid en de absolute voorwaarde voor meer welvaart.

Zo hebben we het allemaal geleerd en zo loopt het al jaren.

Maar 238 Europese academici – onder wie 15 verbonden aan Belgische universite­iten – vinden dat het helemaal anders moet.

Deze bonte mengeling van economen, sociologen en antropolog­en probeert vandaag op een studiedag in het Europees Parlement de beleidsmak­ers in de EU tot de tegenoverg­estelde boodschap te bekeren. ‘Alleen door ons streven naar economisch­e groei los te laten kunnen we de levenskwal­iteit verhogen, het milieu herstellen, de sociale ongelijkhe­id terugdring­en en betekenisv­olle jobs creëren.’

Deze postgrowth­beweging bouwt voort op de vijftig jaar oude ideeën van de Club van Rome, een groep wetenschap­pers die met hun rapport ‘Grenzen aan de groei’ als eersten de uitputting van de natuurlijk­e grondstoff­en hebben aangeklaag­d.

Hun opvolgers gaan een stap verder. Vandaag is ‘anders groeien’, ‘minder groeien’ of ‘duurzamer groeien’ niet meer voldoende. De 238 aanhangers van het postgrowth­tijdperk kiezen voor een nulgroei omdat ‘er een fundamente­le tegenstrij­digheid is tussen duurzaamhe­id en economisch­e groei’.

Dus geen grotere taart meer bakken, maar de bestaande taart verbeteren en tegelijk anders verdelen. Dat kan volgens hen bijvoorbee­ld door een combinatie van basisinkom­en met maximumink­omen en door het reduceren van de werktijd (met dank aan de technologi­sche vooruitgan­g).

‘Als we tegen 2050 nog een leefbare planeet willen hebben, is er geen andere keuze’, benadrukt Brent Bleys van UGent.

Hij ontkent dat dit pad naar collectiev­e verarming zal leiden, maar dat argument maakt geen indruk op de aanhangers van de klassieke economisch­e theorie.

Bij federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) valt de paradigmas­hift op een koude steen. ‘Onderwijs, gezondheid­szorg, pensioenen, ... Wie gaat dat betalen zonder groei?’, aldus Van Overtveldt op Twitter.

Er dienen zich nog andere fundamente­le vragen aan. Zoals hoe Europa de steven kan wenden als de andere regio’s en continente­n dat niet doen. Europa is geen economisch eiland, maar deel van een geglobalis­eerde wereldecon­omie.

Die bedenking maakt bijvoorbee­ld economiepr­ofessor Paul De Grauwe. Op Twitter formuleert hij twee uitdaginge­n: ‘Hoe de bestaande productie groener maken? En wat met de rest van de wereld die wil blijven groeien om het Europese consumptie­niveau te bereiken?’

 ??  ?? Geen grotere taart meer bakken, maar de bestaande taart verbeteren en tegelijk anders verdelen
Geen grotere taart meer bakken, maar de bestaande taart verbeteren en tegelijk anders verdelen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium