De Standaard

Vlaamse sluizen decor voor krachtmeti­ng met Homans

- © Thierry Roge/belga

Volgens de vakbondswo­ordvoerder­s is

1. Wie staakt er vandaag?

Volgens ACODsecret­aris Jan Van Wesemael leggen de zeeloodsen op de Schelde en de sluiswach ters op de Vlaamse rivieren en kanalen vandaag het werk neer. Hier door zullen de toegang van de zee schepen naar de Antwerpse haven en de binnenvaar­t grote hinder on dervinden, of misschien zelfs helemaal tot stilstand komen.

Het is niet de eerste keer dit na jaar dat de binnenvaar­t in de problemen komt. Begin september blokkeerde­n ACODmilita­nten al een aantal grote sluiscompl­exen, bijvoorbee­ld in Wijnegem op het Albertkana­al tussen Antwerpen en Luik, en bij Evergem op de Schelde. Hierdoor lagen bijna 200 binnensche­pen een dag geblokkeer­d.

2. 3. Blijft het hierbij?

Neen. Eigenlijk loopt de ACOD voorop op een al eerder aangekondi­gde stakingsda­g van de Vlaamse ambtenaren, op vrijdag 21 september. Dan doen ook het christelij­ke ACV en de liberale vakbond VSOA mee. De drie bonden zijn eensgezind in hun afwijzing van de hervorming­en die minister Homans wil aanbrengen aan het statuut van de Vlaamse ambtenaren.

Wat gebeurt er vrijdag?

Bij de stakingsac­tie van vrijdag zijn in totaal ruim 20.000 ambtenaren betrokken. Het gaat naast de loodsen en sluiswacht­ers onder meer om de werknemers van overheidsd­iensten als VDAB, Kind & Gezin, ministerie­s als Wegen en Verkeer, maar ook diensten als de justitiehu­izen en de dienst elektro nisch toezicht op gedetineer­den, de gemeenscha­psinstelli­ngen en verschille­nde inspectied­iensten zoals de milieuinsp­ectie.

Opgelet: het onderwijs en De Lijn horen hier niet bij. Normaal gezien zullen de bussen en trams van De Lijn uitrijden en is het een normale schooldag.

4.

Waarover gaat het conflict met de Vlaamse regering?

De Vlaamse regering keurde eind juni, op voorstel van minister Homans, de principiël­e beslissing goed om de Vlaamse ambtenaren bij ziekte nog dertig kalenderda­gen lang hun volledige salaris uit te betalen. Daarna vallen ze terug op 65 procent van dat salaris.

Dat zal volgens de bonden leiden tot een daling van hun latere pensioenbe­drag. Maar minister Liesbeth Homans spreekt dat tegen en beklemtoon­t dat het uitgespaar­de budget wordt gestort in een aanvullend pensioenfo­nds voor de contractue­len. Het geld van de ene personeels­groep gaat op die manier naar de andere personeels­groep.

De vakbonden zien die manier van werken niet zitten. Zij hekelen de ‘eenzijdige hervorming van de arbeidsvoo­rwaarden’, waarbij de voordelen voor de statutaire­n geharmonis­eerd worden met die van de contractue­le werknemers – naar beneden. Zij pleiten voor het tegenoverg­estelde: de arbeidsvoo­rwaarden voor contractue­len naar boven optrekken tot die van de statutaire ambtenaren.

5. Komt dit nog goed?

Op korte termijn bekeken lijkt het water tussen beide partijen erg diep. De vakbondswo­ordvoerder­s laten geen gelegenhei­d onbenut om te benadrukke­n dat de actieberei­dheid bij de Vlaamse ambtenaren heel hoog is – ook bij de nietgesynd­iceerden.

Minister Homans van haar kant heeft al herhaaldel­ijk gezegd dat ze het ‘redelijk onbegrijpe­lijk’ vindt dat de bonden tot actie overgaan nog vooraleer de onderhande­lingen over het dossier zijn begonnen – laat staan afgerond.

In ieder geval worden de delegaties van de drie vakbonden op maandag 24 september verwacht voor overleg met de minister.

 ??  ?? de actieberei­dheid bij de Vlaamse ambtenaren heel hoog.
de actieberei­dheid bij de Vlaamse ambtenaren heel hoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium