De Standaard

De vreemde is weer opgejaagd wild

Wat bedoelt Donald Trump eigenlijk met ‘het Westen’ dat hij zegt te willen verdedigen, vraagt IAN BURUMA zich af.

- IAN BURUMA © Project Syndicate © afp

Wie? Doceert democratie en mensenrech­ten aan Bard College (New York). Hoofdredac­teur van ‘The New York Review of Books’.

Wat? In de marges van westerse landen hebben raciale vooroordel­en altijd bestaan. Maar Trump gaat verder: hij heeft racisme naar het centrum van de politiek getrokken.

Brullende Duitsers die met uitgestrek­te rechterarm buitenland­ers door de straten jagen, dat is geen opwekkend beeld. Het gebeurde onlangs in het Duitse Chemnitz. De politie kon de meute, die in actie kwam na een messengeve­cht waarbij een Cubaanse Duitser werd neergestok­en door twee migranten uit het MiddenOost­en, niet tegenhoude­n (DS 2 september). De horde leek in veel opzichten op de neonazi’s, KuKluxKlan­aanhangers en andere rechtsextr­emisten die een jaar geleden in Charlottes­ville (Virginia) de straat opgingen. Beide steden gaan gebukt onder een bezoedelde geschieden­is: twee dictaturen in Chemnitz en slavernij in Charlottes­ville. En in beide steden wordt het extremisme onder meer veroorzaak­t door racisme.

Veel blanke Amerikanen, vooral in landelijke delen van de Deep South, hebben het relatief zwaar: armoede, gebrekkig onderwijs, weinig kansen om hun levens te verbeteren. Maar zij konden zich tenminste nog altijd beter wanen dan de zwarte bevolking. Daarom ervoeren velen het presidents­chap van Barack Obama als een belediging. Donald Trump buit de angst en de woede die daarna overbleven, perfect uit.

Immigrante­n voortrekke­n

Een aantal mensen uit de voormalige DDR was niet in staat om de kansen in het postcommun­istische Duitsland te grijpen. De schuld voor al hun ellende werd en wordt snel gegeven aan asielzoeke­rs en immigrante­n, die door de Duitse overheid zouden worden voorgetrok­ken.

Zo’n angst voor verlies van status heerst overal in het Westen. De opkomst van China speelt daarbij wellicht een rol, evenals een algemeen gevoel dat Europa en de Verenigde Staten steeds minder de toon aangeven in de wereld. Dat is vermoedeli­jk waar

Trump op doelde toen hij vorig jaar in Warschau zei: ‘De fundamente­le vraag van onze tijd is of het Westen de wil kan opbrengen om te overleven.’

Dat roept een andere vraag op. Wat bedoelde Trump precies met ‘het Westen’, en is de verdedigin­g ervan noodzakeli­jk een teken van racisme? Aan het begin van de twintigste eeuw werd het Westen door zijn vijanden vereenzelv­igd met ‘AngloFranc­oAmerikaan­se’ vrijheid en democratie. Radicaalre­chtse nationalis­ten zagen Londen en New York als ‘verjoodst’. In die landen zou alles draaien om geld – niet om de waarden van bloed en bodem.

Stok om moslims te slaan

Maar betekeniss­en verschuive­n. Volksmenne­rs in Nederland en Scandinavi­ë gebruiken tegenwoord­ig zaken als homo en vrouwenrec­hten als stok om moslims mee te slaan. Zij profileren zich als de beschermer­s van het Westen tegen de islam. De vaak gebezigde term in deze kringen is het ‘joodschris­telijke Westen’. Zo, en ook door hun genegenhei­d voor de machthebbe­rs in Israël, proberen zij zich in te dekken tegen aantijging­en van antisemiti­sme.

Uitingen van antisemiti­sme in Europa waren tot het eind van de negentiend­e eeuw meestal religieus van aard: joden hadden Jezus vermoord. Toen pseudowete­nschappeli­jke rassentheo­rieën hun opgang maakten, veranderde ook de retoriek van het antisemiti­sme. Zodra er sprake was van een biologisch onderschei­d tussen joden en ‘ariërs’, was er geen ontsnappin­g meer mogelijk uit de raciale fuik.

Mensen die betogen dat de islam de grootste bedreiging voor de westerse beschaving is, verkondige­n dikwijls dat islam helemaal geen religie is, maar een cultuur die onverenigb­aar zou zijn met ‘westerse

waarden’. Precies hetzelfde werd ooit alom over de ‘joodse cultuur’ beweerd.

Hoewel moslims, net als joden, uit vele landen komen en diverse etnische achtergron­den hebben, kan islamofobi­e net als antisemiti­sme ook een vorm van racisme zijn. Mensen die met de islam worden geassociee­rd door hun familieach­tergrond of door actieve belijdenis, worden gezien als vreemdelin­gen die uit de gemeenscha­p moeten worden geweerd. Moslims zijn zelden het enige doelwit van dat soort onverdraag­zaamheid. De leus van de schreeuwen­de massa’s in Chemnitz was: ‘Duitsland voor de Duitsers, buitenland­ers raus!’

De neonazi’s in Charlottes­ville wilden uiting geven aan hun cultuur door zich te tooien in de symbolen van het oude zuiden en door zwarte mensen te lijf te gaan. Daar ging het tenslotte om in de Amerikaans­e Burgeroorl­og: de strijd om de blanke overheersi­ng. Maar diezelfde demonstran­ten riepen ook: ‘Wij zullen ons nooit door joden laten vervangen.’

Dergelijke sentimente­n zijn nooit weg geweest in de ranzige marges van westerse landen – vooral in de VS, met hun lange geschieden­is van blanke overheersi­ng. Ook in Europa gold niet zo lang geleden raciale superiorit­eit als rechtvaard­iging van koloniale heerschapp­ij. Amerikaans­e politici zinspelen al lang op raciale vooroordel­en om stemmen te winnen. Maar Trump gaat veel verder. Door te zeggen dat er zich ‘heel fatsoenlij­ke mensen’ onder de extremiste­n in Charlottes­ville bevonden, en door Mexicaanse immigrante­n te omschrijve­n als ‘verkrachte­rs’, heeft hij racisme naar het centrum van de politiek getrokken. Als de machtigste westerse leider openlijk de massa’s ophitst tot geweld, is het snel gedaan met het Westen. Hoe je het ook definieert.

 ??  ?? Een KuKluxKlan­aanhanger betoogt in Charlottes­ville om de symbolen van het oude zuiden te beschermen.
Een KuKluxKlan­aanhanger betoogt in Charlottes­ville om de symbolen van het oude zuiden te beschermen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium