De Standaard

Tegen het buikgevoel

-

De NVA en Open VLD hebben minister van Justitie Koen Geens (CD&V) onder druk gezet om gevangenis­straffen prominent in het strafwetbo­ek te houden (DS 12 september). Dat zou stroken met het buikgevoel van ‘de’ Vlaming. Waar die mening over dat buikgevoel vandaan komt, blijft een raadsel. Meestal gaat het om een buikgevoel van deze of gene politicus over wat het buikgevoel van ‘de’ Vlaming is.

Maar laten we even stellen dat het buikgevoel van de Vlaming inderdaad repressief is voor de aanpak van criminalit­eit, met een voorkeur voor stevige gevangenis­straffen om de maatschapp­ij veilig te houden. Waar is dat dan op gebaseerd? Heeft de politicus of de Vlaming zich ernstig gebogen over de vraag wat de beste methode is om criminalit­eit tegen te gaan?

We zijn allemaal expert op het eigen gebied (bakker, metselaar, leerkracht, bediende), maar niet of veel minder op andere gebieden. We laten ons leiden door een intuïtieve reactie vanuit associatie­s met vergelijkb­are situaties (een gevaarlijk­e hond sluit je toch ook op in een kooi?). Het grote voordeel van het buikgevoel is dat het snel is, weinig moeite kost en vaak juist is. Maar het grote nadeel is dat het ondoordach­t is, geen rekening houdt met cijfermate­riaal, en daardoor manifest fout en zelfs contraprod­uctief kan zijn.

Dat zien we hier gebeuren: experts geven op basis van cijfers aan dat strengere gevangenis­straffen geen effect hebben of zelfs versterken­d werken, waardoor de maatschapp­ij onveiliger wordt. Vergelijk dit met het probleem van vaccinatie­s. Meer en meer mensen weigeren hun kind te laten vaccineren vanuit een buikgevoel dat het toch niet goed kan zijn om met een naald in je kind te laten prikken en een bepaalde stof te laten inspuiten. Ze vinden selectieve informatie op het internet die strookt met hun intuïtie.

Er heerst een fatalistis­che sfeer over het buikgevoel. Het fungeert als een eindpunt, een dooddoener van verdere discussie. Ik hoor nooit iets over maatregele­n die politici zouden nemen om dat buikgevoel te veranderen. Mensen kunnen dat gevoel heus in vraag stellen, kijk maar naar het overgrote deel van de bevolking dat zijn kinderen wel laat vaccineren. De wereld zou er beter aan toe zijn als politici zich minder zouden verschuile­n achter het buikgevoel en meer vertrouwen zouden hebben in de kracht van bijleren.

BRAM VERVLIET Hoofddocen­t Gedragsneu­rowetensch­appen (KU Leuven).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium