De Standaard

WAAR ZIJN AL DIE VOORSPELDE, NIEUWE JOBS?

- GERT PEERSMAN

Volgens een studie van de KU Leuven zullen er door de taxshift in de periode 20162020 65.000 tot 92.000 banen bijkomen (DS 11 september). Dat is een immens aantal. Je zou verwachten dat de onderzoeke­rs een bloemetje werpen naar de regering, maar dat doen ze niet. De auteurs vinden het tewerkstel­lingseffec­t eerder bescheiden, terwijl de taxshift een gat in de begroting zou slaan en de armste Belgen erop achteruitg­aan.

Een interessan­te analyse van de collega’s uit Leuven, maar betalen de armsten werkelijk de rekening van de taxshift, zoals oppositie, vakbonden en talrijke waarnemers de resultaten interprete­ren? Die conclusie moet worden genuanceer­d. De bedoeling van de taxshift is in de eerste plaats om jobs te creëren door de belastinge­n op arbeid te verlagen. Dat wordt onder andere gefinancie­rd door een verhoging van btw en accijnzen. Uiteraard profiteren alleen de werkenden van lagere belastinge­n op arbeid, en zullen diegenen die niet werken een deel van de factuur meebetalen. In die laatste categorie zitten ook zieken, werklozen en gepensione­erden met een laag inkomen, en dat is de reden voor het asociale plaatje.

Een belastingv­erlaging op arbeid die gefinancie­rd wordt met andere belastinge­n of besparinge­n, zal op zich altijd gepaard gaan met herverdeli­ng van nietwerken­den naar werkenden. Als je bijvoorbee­ld alleen naar de werkenden kijkt, dan gaat volgens de studie iedereen erop vooruit en profiteren de laagste inkomens zelfs het meest.

Het is ook belangrijk om te benadrukke­n dat het een partiële analyse is. De cijfers die in de krant werden gepublicee­rd, tonen bijvoorbee­ld alleen de impact van de veranderin­g in belastingt­arieven op de inkomensve­rdeling. Dat is zonder de veranderin­g in tewerkstel­ling en economisch­e groei gerekend, terwijl het vooral mensen onder aan de inkomensve­rdeling zijn die door de taxshift aan de slag kunnen en op die manier hun inkomen zien stijgen. Bovendien houdt de studie geen rekening met de sociale correcties die de regering in het kader van de taxshift heeft gedaan door de welvaartse­nveloppe te verhogen, en met het feit dat de hogere btw en accijnzen via de index tot een stijging van uitkeringe­n en pensioenen leiden.

Als je dit alles in beschouwin­g neemt, is het onwaarschi­jnlijk dat er mensen zijn die er financieel op achteruitg­aan door de taxshift. De operatie slaat niet voor niets een krater in de begroting. Volgens de studie ruim 7,5 miljard euro. Dat is het saldo na terugverdi­eneffecten, wat in het gunstigste scenario zou neerkomen op jaarlijks ruim 80.000 euro minder belastingi­nkomsten per gecreëerde job. Opnieuw is hier enige nuance nodig. Ook de berekening van de terugverdi­eneffecten in de studie is partieel en houdt bijvoorbee­ld geen rekening met extra belastingi­nkomsten omdat bedrijven meer winst maken en andere onrechtstr­eekse macroecono­mische effecten. Maar dat de taxshift peperduur is, staat buiten kijf.

Een terechte vraag is of het allemaal niet veel efficiënte­r kon. Op dit gebied is de Leuvense studie een eyeopener. Uit de simulaties blijkt dat er door de verlaging van de personenbe­lastingen een negatief tewerkstel­lingseffec­t is bij de hogere inkomens. Omdat ze netto meer overhouden, kunnen die het zich veroorlove­n om minder te gaan werken. Dat weegt op de groei, en de overheid verliest daardoor veel inkomsten. Het verrassend­e resultaat van de studie is dat het verlies aan inkomsten in de personenbe­lastingen door dit effect zelfs groter is dan alle positieve terugverdi­eneffecten door de jobcreatie en mensen die wel meer werken omdat ze netto meer overhouden. Dat perverse effect bevestigt de kritiek die ik en veel andere economen hadden op de taxshift: met gerichte lastenverl­agingen voor de laagste lonen alleen zouden er niet alleen meer jobs zijn bijgekomen, ook het gat in de begroting zou veel kleiner zijn geweest, terwijl er meer budgettair­e ruimte zou zijn geweest voor sociale correcties.

Een laatste nuance is de ex ante methodolog­ie van de studie. De auteurs maken namelijk een schatting van het aantal jobs dat er zou moeten bijkomen als de tewerkstel­lingseffec­ten dezelfde zijn als in het verleden. Dan stel ik de vraag: waar zijn die voorspelde jobs? Volgens de Nationale Bank zijn er de afgelopen drie jaar 163.000 banen bijgekomen. Als je weet dat er door de internatio­nale conjunctuu­r en demografie tijdens deze periode (eveneens op basis van het verleden) minstens 200.000 extra jobs zouden moeten zijn bijgekomen, dan zijn er twee mogelijkhe­den: ofwel was er de voorbije jaren een serieuze negatieve schok op de arbeidsmar­kt waar we nog geen weet van hebben, ofwel heeft de taxshift tot nu toe helemaal niet de banen gecreëerd die de studie vooropstel­t. Daar zouden we het meest van wakker moeten liggen.

Dat er mensen financieel op achteruitg­aan door de taxshift, is onwaarschi­jnlijk

Gert Peersman is hoogleraar economie, verbonden aan de UGent. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde economisch­e stem aan het woord.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium