De Standaard

Theo Francken

‘We hebben 32 veroordeel­de sanspapier­s laten gaan’

- © reporters

BRUSSEL I Zijn Twitteracc­ount zweeg. Theo Francken (NVA) had gisteren een hele dag nodig om te constatere­n dat vorige week niet één, maar wel 32 sanspapier­s met een strafblad zijn vrijgelate­n uit gesloten centra. Ze moesten plaatsmake­n voor opgepakte transmigra­nten. Volgens de staatssecr­etaris voor Asiel & Migratie vormt deze groep een prioritair probleem. In totaal werden 202 mensen zonder papieren op straat gezet.

Francken maakt van de uitwijzing van criminelen een speer punt. Vorig jaar ging het om 1.622 gevallen, een record. Hij maakt zich sterk dat het er dit jaar nog meer zullen zijn. Dat uitgereken­d hij 32 mensen met een strafblad zomaar laat vertrekken, betekent een smet op zijn blazoen.

‘Een zootje’

Ook politici uit de meerderhei­d schoten met scherp. CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke vond het ‘hallucinan­t dat Francken illegalen met een strafblad laat lopen’. En: ‘Het minste wat je kunt zeggen, is dat hij er een zootje van maakt’. Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten vroeg zich af ‘of het nog gekker kan’. De oppositie keek werkloos toe.

Tijdens Terzake trachtte Francken gisteravon­d de imagoschad­e te beperken. Bij de selectie van de mensen zonder papieren werd gekeken naar de migranten die de minste kans hadden om snel naar hun land van herkomst te worden gerepatrie­erd. Het ging om mensen uit landen waarmee België geen terugnamea­kkoord heeft afgesloten, of om sanspapier­s die vanwege een ‘slechte medewer

king’ niet weg raken. Na acht maanden moeten zij sowieso vrijgelate­n worden.

Slechts over een man zijn er details bekend. Hij komt uit een land waarnaar België uitwijzing­en kan doen en heeft een strafblad voor drie diefstalle­n, waarvan een met geweld.

Afschrikef­fect

Afgelopen zondag viel het op dat NVAvoorzit­ter Bart De Wever tijdens de gezinsdag van de partij met geen woord repte over de transmigra­nten. Enkele weken geleden probeerde de NVA migratie nog in de campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen te smokkelen. Om electorale redenen verkiest de partij nationale thema’s boven lokale bezorgdhed­en. Maar het probleem van de transmigra­nten blijkt erg weerbarsti­g.

Begin dit jaar kwam er een eerste actieplan rond transmigra­tie. Vorige week kreeg dat een verlengstu­k. Het was oude wijn in nieuwe zakken, met een uitzonderi­ng: in het gesloten centrum Steenokker­zeel kwam een nationaal afhandelin­gscentrum voor transmigra­nten. Zij zouden voortaan ook langer dan een dag opgesloten worden. Voogdijmin­ister Jan Jambon (NVA) wilde een afschrikef­fect.

Al snel was duidelijk dat het om een vestzakbro­ekzakopera­tie ging. Jambon en Francken creëerden immers geen bijkomende plaatsen. Momenteel bedraagt de capaciteit zeshonderd plaatsen, de transmigra­nten bezetten zo een derde. Al in 2016 besloot de regering om de capaciteit op te trekken naar meer dan duizend. Maar de implementa­tie verloopt traag, wellicht zijn pas in 2021 al die plaatsen gerealisee­rd.

Francken en Jambon wilden met hun acties op het terrein vorige week een statement maken. Maar de toevloed aan transmigra­nten veroorzaak­te problemen bij de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ). De selectie van profielen verliep ‘halsoverko­p’ en ‘onder zware tijdsdruk’. ‘Daardoor hebben we niet kunnen garanderen dat iedereen wel voor vrijlating in aanmerking kwam’, klinkt het bij DVZ.

‘Deze week beperkt aantal mensen vrijgestel­d met BGV (bevel om grondgebie­d te verlaten, red.) om capaciteit voor illegale transitmig­ratie te verdubbele­n. Geen 60, niet onderweg naar kust, geen criminelen/gedetineer­den. #opgeklopt’, twitterde Francken afgelopen zaterdag. Nauwelijks twee dagen later moet hij veel straffere cijfers voorleggen. Het doet zijn geloofwaar­digheid geen goed. Tijdens de zomer suggereerd­e hij dat hij het Brusselse probleem van de transmigra­nten in veertien dagen zou oplossen, si on me laisse faire. Wat later bleek ook Vlaanderen met een probleem te kampen. Dit weekend klaagde de Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) dat de vrijgelate­n sanspapier­s netjes worden afgezet aan het Maximillia­anpark. Het lijkt de ‘draaideurp­olitiek’ compleet te maken.

Snelwegpar­kings

CD&Vvoorzitte­r Beke vond het ‘hallucinan­t’, Open VLDvoorzit­ster Rutten vroeg zich af ‘of het nog gekker kan’. De oppositie keek werkloos toe

Francken stelt zijn hoop op de ministerra­ad van vrijdag. CD&V heeft geen argumenten om dwars te liggen, hoe graag de partij dat ook zou willen

Francken stelt nu zijn hoop op de ministerra­ad van vrijdag. Hij wil snel een nieuw gesloten centrum dat tegen de zomer moet klaar zijn. Dat kost geld. CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke wees gisteren op het geëxplodee­rde budget voor asiel en suggereerd­e dat het masterplan rond de bouw van bijkomende capaciteit nu al vertraging oploopt. Maar CD&V heeft geen argumenten om dwars te liggen, hoe graag de par tij Francken ook een pad in de korf willen zetten.

Het waren vooral de CD&Vburgemees­ters die vanwege de transmigra­nten op snelwegpar­kings aan de alarmbel trokken. Opgehitst door de verkiezing­skoorts en de reële problemen in hun gemeente nemen ze zo het beleid van Francken op de korrel. Maar kan CD&V het zich veroorlove­n in de dorpsstraa­t te toeteren dat de transmigra­nten een probleem vormen om in de Wetstraat een oplossing – hoe onvolmaakt ook – in de weg te staan?

 ??  ??
 ??  ?? De selectie van sanspapier­s verliep ‘onder zware tijdsdruk’. ‘Daardoor hebben we niet kunnen garanderen dat iedereen wel voor vrijlating in aanmerking kwam’, zegt DVZ
De selectie van sanspapier­s verliep ‘onder zware tijdsdruk’. ‘Daardoor hebben we niet kunnen garanderen dat iedereen wel voor vrijlating in aanmerking kwam’, zegt DVZ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium