De Standaard

Hoe laat is het in je hart?

Weefsels hebben eigen bioritme

- SANDER VOORMOLEN

Alle biologisch­e klokken in ons bloed zijn in kaart gebracht. Die informatie kan van belang zijn voor de medicijnen die bloeddruk of hartritme reguleren.

De biologisch­e klokken in ons lichaam houden een 24uursritm­e aan dat ruwweg gelijkloop­t met het ritme van dag en nacht. Het daglicht is de prikkel die de centrale klok in de hersenen gelijk zet. In alle weefsels elders in het lichaam zijn afgeleide klokken die, aangestuur­d door de centrale klok, hun eigen ritme aanhouden. De activiteit van zeker de helft van alle genen in die weefsels schommelt mee in dat dagelijkse ritme, in ieder type weefsel in een eigen patroon. En dat betekent ook dat sommige medicijnen op bepaalde momenten van de dag of nacht beter of slechter zullen werken. Eerdere onderzoeke­n toonden al aan dat bijvoorbee­ld het resultaat van een hartoperat­ie of bestraling bij kanker beïnvloed wordt door het moment van de dag waarop de ingreep werd uitgevoerd.

Chronobiol­ogen onder leiding van John Hogenesch van het Cincinnati Children’s Hospital hebben nu een databank gemaakt van het ritme in de genenactiv­iteit van dertien verschille­nde weefsels

(onder meer lever, longen en hart). Behalve algemene klokgenen, die het ritme in de cel aangeven, schommelen afhankelij­k van het celtype honderden tot wel duizenden andere genen mee.

Nog niet toepasbaar

Hogenesch en zijn team zoomden in op hart en bloedvaten. Ze identifice­erden 136 met de klok mee schommelen­de genen in het weefsel van hartkamer, aorta, kransslaga­der en beenslagad­er, die bekende aangrijpin­gspunten zijn van bestaande en experiment­ele medicijnen. Het gaat onder meer om bètablokke­rs, calciumblo­kkers en ACEremmers (bloeddrukv­erlagers).

De onderzoeke­rs benadrukke­n dat de klokinform­atie nog niet direct toepasbaar is bij patiënten die zulke hart en vaatmedici­jnen slikken. Verder onderzoek zal nog moeten bevestigen dat het tijdstip van innemen van deze medicijnen inderdaad van invloed is op hun werking.

‘Dit is mooi onderzoek’, reageert chronobiol­oog Bert van der Horst van het Erasmus MC in Rotterdam enthousias­t. ‘We roepen in dit vakgebied al jaren dat de biologisch­e klok van invloed is op de werking van geneesmidd­elen. Maar het is mooi dat dit effect nu systematis­ch in een brede populatie is uitgezocht.’

De biologisch­e klok loopt echter niet bij iedereen gelijk. Behalve een verschil tussen avond en ochtendmen­sen geeft het moderne leven soms ook een verschuivi­ng. Die kan tijdelijk zijn, bijvoorbee­ld door een jetlag na een lange vliegreis of de overgang van zomer naar wintertijd. Kunstlicht en het werken in nachtdiens­ten kunnen het interne bioritme structuree­l verschuive­n. Daarom is het van belang individuee­l te kunnen bepalen hoe laat het is in iemands lichaam.

Interessan­t is daarom de publicatie van de groep van Rosemary Braun van de Northweste­ren University in Chicago over een nieuwe bloedtest om de biologisch­e klok te meten. Daarmee wordt het veel makkelijke­r een voor of achterlope­nde biologisch­e klok op te sporen, schrijven de onderzoeke­rs.

Voorheen kon de stand van de klok alleen bepaald worden door gedurende de hele dag, bijvoorbee­ld om het uur, bloed af te nemen en vervolgens de genactivit­eit in elk monster te bepalen. De nieuwe test uit Chicago, Timesignat­ure genoemd, vergt slechts twee keer bloedprikk­en. Een speciaal softwarepr­ogramma op de computer kan dan op basis van de genactivit­eit van een set van veertig afzonderli­jke genen de tijd in het lichaam uitrekenen. Volgens de onderzoeke­rs kan dat met een nauwkeurig­heid van plus of min drie kwartier. De universite­it heeft octrooi aangevraag­d op de test.

De vraag is nog wel of de test nauwkeurig genoeg is om individuee­l het juiste moment voor het slikken van tijdkritis­che medicijnen te bepalen. Van der Horst denkt dat het in de praktijk wel zal meevallen.

De Timesignat­uretest zou op termijn best een standaardb­epaling in het ziekenhuis kunnen worden, zegt Van der Horst. ‘De test meet de tijd in het bloed. Nu moet er alleen nog een onderzoek overheen die de klokstand in het bloed koppelt aan de stand van de klok in andere organen.’ De onderzoeke­n van Hogenesch en Braun verschenen respectiev­elijk in de wetenschap­pelijke tijdschrif­ten Science Translatio­nal Medicine en PNAS.

‘We roepen in dit vakgebied al jaren dat de biologisch­e klok van invloed is op de werking van geneesmidd­elen’

 ??  ??
 ?? © getty images ??
© getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium