De Standaard

De karavaan

- Met bijdragen van Bart Brinckman en Matthias Verbergt.

Partij Islam lege doos

Aan een gebrek aan mediaaanda­cht lag het niet. Oprichterv­oorzitter Redouane Ahrouch kon ooit zijn televisieo­ptredens niet bijhouden en de NVA pleit al maanden om zijn partij te verbieden. Wat een verspilde moeite. Ondanks stoere uitspraken komt de partij slechts in drie gemeenten op: Brussel, Anderlecht en Molenbeek. Met onvolledig­e lijsten bovendien. Islam doet nu al slechter dan in 2012.

‘Tempeesten zonder temper’

‘De NVA is niet de Niet zo Vriendelij­ke Aanhang (van Bart De Wever)’, weet de Gentse kandidaat Siegfried Bracke. Op zijn webstek smeekt hij om een meer gecivilise­erde campagne. Hij stapt daarmee in de voetsporen van CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke die vorige week hetzelfde pleidooi hield. ‘Al dat schelden, tieren, beledigen, dat tempeesten zonder temper: het wordt mij geregeld te veel.’ Bracke richt zijn oproep aan iedereen, dus ook aan de eigen partij.

En voor de Franstalig­en ...

Ophef in de faciliteit­engemeente SintGenesi­usRode. De lijst Gemeentebe­langen pikt het niet dat de oproepings­brieven alleen in het Nederlands zijn verstuurd. Volgens de lijst, met minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) op plaats twee, wordt geraakt aan de grondrecht­en van de Franstalig­en. Bevoegd minister Liesbeth Homans (NVA) past naar eigen zeggen dezelfde procedure toe als in 2012, met het oog op een ‘vlotte organisati­e’.

Carles niet op NVAlijst

Van een komkommer gesproken. Tijdens de zomer suggereerd­e Theo Francken (NVA) dat Carles Puigdemont was benaderd voor een plek als duwer op de Europese NVAlijst. Maar de Catalaanse leider ontkent. ‘Ik vecht voor Catalonië. Ik ben maar tijdelijk hier,’ zei hij in Het Belang van Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium