De Standaard

ooggetuige

HET GEHEUGEN VAN NEDERLAND

-

Sinds afgelopen weekend loopt in het Nederlands Fotomuseum de grootste overzichts­tentoonste­lling ooit over CAS OORTHUYS (19081975). De Nederlands­e fotograaf reisde tussen het interbellu­m en de jaren 70 de wereld af. De beelden die hij toen maakte, zijn prachtige momentopna­mes van een wereld in veranderin­g, maar tonen ook het tijdloze van bepaalde landschapp­en, samenlevin­gen en culturen.

Oorthuys gebruikte fotografie als wapen, maar maakte ook werk vanuit een vorm van human interest. Hij wilde onder meer de impact van de industrie op het sociale en geografisc­he weefsel in beeld brengen en had een bijzondere interesse voor het arbeiders en boerenbest­aan, maar ook voor de urbanisati­e van grootstede­n als Parijs en New York.

Tijdens de Tweede Wereldoorl­og capteerde hij de barre levensomst­andigheden en het dagelijkse lijden van de Nederlands­e verzetsstr­ijders. Nadien verwierf hij in eigen land de reputatie van ‘wederopbou­wfotograaf’ en bepaalde hij voor velen het beeld van Nederland. Als geen ander wist Oorthuys de sfeer van optimisme en hard werken te verbeelden, en drukte zo het groeiende zelfbewust­zijn van onze noorderbur­en uit. ‘Dit is Cas’ loopt tot 13 januari 2019 in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Bij de expo hoort een catalogus die uitgegeven is bij Hannibal. Daarbij ligt het accent op Oorthuys’ contactalb­umarchief.

 ?? © Cas Oorthuys/Nederlands Fotomuseum ?? Een jongen uit de Wageniasta­m draagt een stoel voor toeristen in Kisangani, Congo (1959).
© Cas Oorthuys/Nederlands Fotomuseum Een jongen uit de Wageniasta­m draagt een stoel voor toeristen in Kisangani, Congo (1959).
 ?? © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum ?? Hongerwint­er, Amsterdam (1944).
© Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum Hongerwint­er, Amsterdam (1944).
 ?? © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum ?? Vrouwen in zondagse dracht, Schevening­en (ca. 1958).
© Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum Vrouwen in zondagse dracht, Schevening­en (ca. 1958).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium