De Standaard

EEN VALS GEVOEL VAN ASBESTVEIL­IGHEID

- JOHAN DANEN Vlaams volksverte­genwoordig­er (Groen).

In de wereld zijn maar drie landen met meer asbestdode­n dan België. In Vlaanderen kregen vorig jaar meer dan 200 mensen de diagnose asbestkank­er

(DS 14 september). Elk jaar gaan er zo’n 160 Vlamingen aan dood. Dat is wraakroepe­nd, want asbestkank­er had als ziekte nooit mogen voorkomen.

De productiep­iek in België voor asbest ligt lang achter ons. Inademing van de vezels kan onder meer longvliesk­anker veroorzake­n, ook tientallen jaren na de blootstell­ing. Daarover is al een halve eeuw wetenschap­pelijke consensus. Maar door het betere lobbywerk kwam er pas in 1998 in België, als een van de laatste landen in Europa, een verbod op asbesttoep­assingen.

Dat verbod heeft alleen tot een vals gevoel van asbestveil­igheid geleid. De stof zit werkelijk overal. In woningen, fabrieken, scholen, overheidsg­ebouwen. En ze neemt alle mogelijke vormen en gedaanten aan. Van bloembakke­n tot golfplaten­daken, van leidingiso­latie tot onderdakpl­aten.

Nieuwe blootstell­ingsrisico’s komen aan de oppervlakt­e. Verwering door zon, regen en vrieskou, bijvoorbee­ld, doet asbestveze­ls uitspoelen naar dakgoten, (regen)waterputte­n, rioleringe­n. Of ze druipen naar beneden en besmetten de bodem.

De afvalstoff­enmaatscha­ppij Ovam heeft uitstoot van asbestveze­ls vastgestel­d in mestdampen bij veeteelt, luchtverwa­rming en bij het over elkaar schrapen van golfplaten door temperatuu­rinvloeden. Verweerde plaasteris­olatie in stookruimt­es, spuitasbes­t op draagstruc­turen of in leidingkok­ers resulteren eveneens in blootstell­ing.

Met de regelmaat van een klok zijn er weer andere alarmerend­e berichten. Over asbest in talkpoeder, een zandstraal­middel met asbest, asbestspor­en op werfwegen, asbestbran­den en over onregelmat­igheden in containerp­arken. Het is hemelterge­nd dat dit in Vlaanderen anno 2018 nog allemaal voorkomt.

De urgentie van dit enorme probleem lijkt de Vlaamse regering niet te bereiken. Na veel palaveren heeft ze beslist over een plan dat tegen 2040 mikt op een asbestveil­ig Vlaanderen. Met zo’n levensgeva­arlijk product is dat veel te lang en veel te traag. In Nederland werkt de regering aan een regeling om al in 2024 alle asbestdake­n te verbieden.

Asbestsane­ring in scholen, jeugdlokal­en en andere risicovoll­e situaties moet voorrang krijgen. Voor alle woningen moet er een asbestscre­ening en attest komen. We hebben een kordate en slimme aanpak nodig om blootstell­ing aan asbest en daarmee nieuw en onnoemelij­k leed maximaal te voorkomen.

Voor die maatregele­n moet iedereen zijn verantwoor­delijkheid nemen en bijdragen aan een asbestfond­s: de bedrijven die tegen beter weten in zijn doorgegaan met asbestprod­uctie of toepassing­en, én de overheid die te lang heeft gewacht met ingrijpen. Dat fonds moet dienen om saneringen te betalen en slachtoffe­rs te ondersteun­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium