De Standaard

Voormalig sekteleide­r vrijuit door proceduref­outen

- © rr

De kinderen die sekteleden verplicht moesten afstaan, zijn teleurgest­eld na de vrijspraak gisteren van Robert Spatz (73), de voormalige leider van Ogyen Kunzang Chöling.

‘Dit is de schuld van de justitie’, zegt Ricardo Mendes (37) na de uitspraak van het hof van beroep in Brussel. Hij is een van de kinderen die door hun ouders aan de sekte OKC werden afgestaan. Mendes was getuige op het proces.

Spatz moest zich verantwoor­den voor meer dan 170 klachten, gaande van sociale fraude en schriftver­valsing tot marteling, opsluiting en seksueel misbruik van minderjari­gen. Het gerechteli­jk onderzoek sleepte ruim twintig jaar aan. Volgens het hof hebben ‘onregelmat­igheden op een onherroepe­lijke manier het recht van de beklaagden op een eerlijk proces geschaad’.

Quentin Wauters, de advocaat van Spatz, somt de fouten op: niet alle verdachten werden verhoord in het bijzijn van een advocaat, informatie uit het dossier werd gelekt, de expert die de fraude onderzocht bleek bevooroord­eeld. En in eerste aanleg mochten twintig getuigen hun verhaal doen zonder dat de verdedigin­g vragen kon stellen.

Hij heeft een punt, zegt Mendes. ‘De rechter wou vriendelij­k zijn. Velen van ons spraken voor het eerst publiekeli­jk over het geweld en seksueel misbruik in de commune.’ Die meelevendh­eid heeft het onderzoek geschaad, meent hij. ‘Belangrijk­e mensen – de financieel expert, maar ook de vorige aanklager – raakten te betrokken. Ze hoorden onze verhalen en beeldden zich al die kinderen in. Ze werden bijna activistis­ch.’

Tvherstell­er wordt goeroe

Spatz was tvherstell­er tot hij, na een reis door India, besloot om in 1972 de boeddhisti­sche gemeenscha­p OKC te stichten. Hij liet zich door zijn volgelinge­n aanspreken als Lama

‘De expert, de aanklager: ze hoorden de verhalen van de kinderen en raakten te betrokken’

Robert Spatz.

RICARDO MENDES Gertuige

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium