De Standaard

Eerst hoop voor Syrië, dan roet in het eten

Een neergescho­ten Russisch vliegtuig boven Syrië doet de spanning tussen Moskou en Jeruzalem oplopen. Net nu er even hoop is voor de burgers in Idlib.

- JORN DE COCK VAN ONZE CORRESPOND­ENT

Rusland en Israël hebben al jaren goede banden, maar het kluwen in Syrië lijkt die steeds meer op het spel te zetten. Rusland steunt in Syrië het regime van Bashar alAssad, samen met Iran, terwijl Israël de toegenomen invloed van zijn aartsvijan­d Iran in Syrië al jaren met bombardeme­nten tegengaat.

De Russische president, Vladimir Poetin, en de Israëlisch­e premier, Benjamin Netanyahu, leken daarover tot nog toe sluitende afspraken te hebben gemaakt. Israël mag in Syrië doelwitten bombardere­n en de Russische luchtmacht knijpt steeds weer een oogje dicht. Tot het gisteravon­d fout liep.

Volgens Russische bronnen hing een Russisch Iljoesjin2­0verkennin­gsvliegtui­g in de lucht voor de kuststad Latakia, toen Israëlisch­e F16’s daar in de buurt raketten afschoten. De Syrische luchtafwee­r zou hebben gereageerd – met S200 luchtafwee­rraketten die door Rusland aan het Syrische regime zijn geleverd – en daarbij alleen het Russische vliegtuig hebben neergescho­ten, met vijftien bemannings­leden aan boord. Niemand overleefde.

Volgens het Russische ministerie van Defensie ‘plaatsten Israëlisch­e piloten ons vliegtuig in de vuurlijn van de Syrische luchtafwee­r’. Met andere woorden: de Israëlisch­e toestellen zouden zich hebben verscholen achter het Russische om een tegenaanva­l te vermijden. Via een telefonisc­he ‘hotline’ die dit soort incidenten moet voorkomen, zei Moskou ook dat Israël slechts een minuut voor zijn aanval Rusland had gewaarschu­wd. Dat is, aldus Moskou, ‘niet volgens de geest van de RussischIs­raëlische samenwerki­ng’. En krachtiger: ‘We behouden ons het recht voor op een adequaat antwoord.’

Israël haastte zich om olie op de golven te gieten, ook al geeft het officieel zelden tekst en uitleg over zijn operaties tegen Iraanse doelwitten in Syrië. ‘Israël spreekt zijn spijt uit over de dood van de bemannings­leden van het Russische vliegtuig dat vannacht is neergescho­ten door de Syrische luchtafwee­r’, zei generaal Ronen Manelis, woordvoerd­er van het Israëlisch­e leger, gisternami­ddag.

Keten van tragiek

Maar Israël houdt, aldus Manelis, ‘het regimeAssa­d volledig verantwoor­delijk voor dit incident’. Volgens de Israëlisch­e versie waren Israëlisch­e toestellen wel degelijk actief geweest in de regio rond Latakia, om een ‘militaire faciliteit’ te bombardere­n die ‘accurate, dodelijke wapens’ produceerd­e die door Iran vanuit Syrië aan de Libanese Hezbollahm­ilitie

Dodelijk incident illustreer­t hoe risico op ‘ongevallen’ boven Syrië haast onvermijde­lijk is

zouden worden geleverd.

Ook de Russische president, Vladimir Poetin, milderde in de namiddag de aanvankeli­jke harde toon van Moskou. Volgens hem ging het om een ‘keten van tragische, toevallige omstandigh­eden’.

Dat de situatie tussen Rusland en Israël uit de hand loopt, lijkt daarmee onwaarschi­jnlijk. Maar het dodelijke incident illustreer­t hoe het risico op ‘ongevallen’ boven Syrië haast onvermijde­lijk is geworden. Rusland, Turkije, Iran, de Verenigde Staten – en tot eind 2017 ook België, met vier F16’s vanuit Jordanië in de strijd tegen Islamitisc­he Staat (IS) – hebben allemaal troepen gelegerd in of nabij Syrië.

De kwestie wierp gisteren een schaduw over het akkoord dat president Poetin ook net gisteravon­d had bereikt met zijn Turkse collega, Recep Tayyip Erdogan, over de rebellenpr­ovincie Idlib. Het regimeAssa­d wil die graag ‘heroveren’, maar Turkije vreest in dat geval voor een nieuwe vluchtelin­genstroom.

In Idlib wonen nu meer dan drie miljoen Syriërs – de helft van hen zijn vluchtelin­gen van elders. Turkije en Rusland zouden nu samen een bufferzone opzetten tussen Idlib en het regimegebi­ed. Daarmee zou de dreiging van een nieuw bloedig offensief tot het einde van dit jaar even moeten zijn afgenomen.

 ?? © afp ?? Een Russisch Iljoesjin2­0verkennin­gsvliegtui­g hing in de lucht boven de kuststad Latakia toen Israëlisch­e F16’s daar in de buurt raketten afschoten.
© afp Een Russisch Iljoesjin2­0verkennin­gsvliegtui­g hing in de lucht boven de kuststad Latakia toen Israëlisch­e F16’s daar in de buurt raketten afschoten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium