De Standaard

Italiaanse regering verdeeld over migratie

-

Matteo Salvini’s harde lijn inzake migratie krijgt geen steun van coalitiepa­rtner Vijf Sterren, en evenmin van premier Conte. Beiden steunen een strafproce­dure tegen Viktor Orban.

BRUSSEL I Migratie is hét politieke thema dat de agenda van de Europese Unie domineert, en Italië is een belangrijk­e frontlijns­taat voor bootvlucht­elingen. De Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken, Matteo Salvini, beschouwt zichzelf als een vriend en geestesgen­oot van de Hongaarse premier Viktor Orban, en bepleit net als hem een streng immigratie­beleid.

Maar de Italiaanse regering is daarover verdeeld. De harde lijn van Salvini’s radicaal rechtse Lega wordt niet gedeeld door coalitiepa­rtner Vijf Sterren. Terwijl de Europarlem­entsleden van Lega tijdens de stemming vorige week Orban nog steunden, stemden de leden van de Vijfsterre­nbeweging juist vóór een strafproce­dure tegen Hongarije. De politieke leider van Vijf Sterren, vicepremie­r Luigi Di Maio, overtuigde bovendien premier Giuseppe Conte ook om tegen Orban te stemmen, als binnenkort de staats en regeringsl­eiders over Hongarije worden geconsulte­erd. Conte is het daarmee eens, en zal zich dan eveneens tégen Orban – en tegen Matteo Salvini – uitspreken.

De nieuwe Italiaanse regering is pas dit voorjaar aangetrede­n, maar van een coalitie is nauwelijks sprake. Al maanden communicer­en Lega en

Vijf Sterren afzonderli­jk, waardoor het lijkt alsof Italië door twee regeringen wordt bestuurd. De Vijfsterre­nbeweging is net als Lega geregeld kritisch voor de Europese Unie, maar bepleit wel een Europese oplossing voor de migratiekw­estie. Vijf Sterren vindt dat Orban zo’n oplossing dwarsboomt. Salvini en zijn Lega steunen Orban dan weer, omdat hij grenzen wil sluiten en vluchtelin­gen buiten wil houden. De Vijfsterre­nbeweging zit zeer verveeld met de grote mediaaanda­cht die Matteo Salvini met het thema migratie wegkaapt, en focust in de plaats dan maar op de economie en op de invoering van een universeel basisinkom­en. Vastberade­n om de Vijf Sterren niet te laten scoren, pleit Salvini nu opeens voor een rigoureus begrotings­beleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium