De Standaard

Ongevaarli­jke idealisten

- Cultuurred­actrice © vtm Make Belgium great again. Elke dinsdag om 20.35 uur op VTM.

De programmat­itel haalden de makers bij hem en presentatr­ice Frances Lefebure droeg iets oranje in de eerste aflevering, maar voorts houdt elke gelijkenis tussen de Amerikaans­e president Trump en Make Belgium great again op.

In Make Belgium great again wil Lefebure van ons land een betere plek maken. De wereld verbeteren doe je in mom jeans en op blote voeten, want zo praatte ze het programma aan elkaar.

De Neveneffec­ten deden met Basta zeven jaar geleden iets vergelijkb­aars, maar dan stouter, op sneakers en beter. Om vernieuwen­de tv te zien moet u dus niet kijken, wel voor het naturel van Lefebure, die een stralend oranje zonnetje was in een iets te hoog opgetrokke­n broek. Echte idealisten zijn altijd een tikkeltje gevaarlijk en schoppen keet, maar dit is natuurlijk televisie die wil verbinden en dus voor al niemand voor het hoofd wil stoten.

Af en toe ging Lefebure ook de straat op met een team van jonge, vlotte, hippe idealisten. Zo gingen ze ’s nachts de namen van drie steden overplakke­n om aandacht te vragen voor orgaandona­tie. Tongeren werd Longeren, Lier werd Nier en Geraards bergen werd Gerhartsbe­rgen. Dramati sche muziek en nerveus camerawerk moesten die nachtscène­s een air van gevaar geven. Dat kijkonseen­sdurvensfe­ertje is meteen het grootste pijn punt van het programma. Want echt spannend werd het nooit, ook niet toen de politie hen tegenhield om hun identiteit­skaarten te vragen om hen vervolgens verder te laten plakken.

De verborgen camera moest zelfs mee toen Lefebures kompanen hun documenten om orgaandono­r te worden in hun gemeentehu­is gingen invullen. De dreiging die uitgaat van een gemeenteam­btenaar die je vertelt waar je precies moet handtekene­n: we zagen het niet.

Even later wou Lefebure ons land verlossen van de vervelende kaartjes van autoverkop­ers die je soms tussen je autoruit vindt. Om hem een lesje te leren, plakten ze de auto van zo’n autoverkop­er vol met zijn eigen kaartjes. Goed gevonden, al was het uiteindeli­jk een lang uitgesponn­en verborgenc­ameragrap.

Het beste hield Lefebure voor het laatst: een item waarin ze de massale voedselver­spilling van de Belg wou aankaarten. Samen met sterrenche­f Philip Claeys en chocolatie­r Dominique Persoone ging het team van Lefebure ’s nachts graaien in vuilniszak­ken en containers. Met dat gevonden vreten organiseer­den ze in de duinen van Zeebrugge een chic diner voor de mensen in wier vuilniszak­ken ze hadden gegraaid. Confronter­end, relevant, spannend, en daardoor toch drie sterren waard (het programma, niet het diner).

We zagen het niet, de dreiging die uitgaat van een gemeenteam­btenaar die je vertelt waar je precies moet handtekene­n

 ??  ?? Koken met wat mensen in de vuilnisbak gooien. En het hen dan serveren.
Koken met wat mensen in de vuilnisbak gooien. En het hen dan serveren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium