De Standaard

Online Brexit-vragenlijs­t moet bedrijfsle­ven wakker schudden

-

Vooral kleinere Belgische bedrijven liggen nog te weinig wakker van een mogelijk harde Brexit.

tor’, becijfert Paul Buysse. ‘En het klopt dat de Belgische bedrijven, en vooral de kmo’s, daar vandaag nog niet voldoende mee bezig zijn. Ze hebben blijkbaar nog onvoldoend­e zicht op de rechtstree­kse impact die een harde Brexit op hun bedrijf zou hebben, laat staan dat ze nu al maatregele­n zouden treffen om optimaal voorbereid te zijn.’

Met het oog daarop ontwikkeld­e de Fod Economie een Brexit Impact Scan, een online vragenlijs­t die bedrijven een concreter zicht moet bieden op de gevolgen die zij kunnen ondervinde­n als er geen akkoord uit de bus zou komen. Die scan is een ‘levende’ tool: worden er de komende weken toch deelakkoor­den bereikt over sommige aspecten, dan wordt de scan meteen in die zin aangepast.

‘Zakendoen met het VK wordt binnenkort vergelijkb­aar met handel drijven met pakweg de VS of Canada, en dat wordt echt wel stevig wennen’, klonk het nog. Lees: bedrijven zullen te maken krijgen met vaak tijdrovend­e douanecont­roles, de btw en belastinga­angifte verandert en omdat EUmerken niet meer geldig zullen zijn binnen het VK, worden er ook heel andere regels rond de intellectu­ele eigendom van kracht.

De nieuwe scan behandelt negen verschille­nde domeinen die mogelijk getroffen worden. Op het einde van de scan, die terug te vinden is op de website van de Fod Economie, ontvangt elk bedrijf een bundeltje van een twintigtal pagina’s met adviezen op maat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium