De Standaard

AUDI WORDT CONCURRENT VAN FORMAAT VOOR TESLA

Met de lancering van de Audi etron komt Tesla in een moeilijke nieuwe realiteit terecht: opboksen tegen rivalen met veel meer ‘brandpower’ en bakken ervaring.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS © rr

Het tijdperk dat Tesla alleenheer­ser was in het premiumseg­ment van elektrisch­e wagens, loopt ten einde. Maandagnac­ht stelde Audi zijn langverwac­hte, volledig elektrisch­e etron voor in San Francisco. De SUV, die in de fabriek van Vorst zal worden gebouwd, zal 82.400 euro kosten en heeft volgens Audi een actieradiu­s van meer dan 400 kilometer. Met snelladers laad je de lege batterij in 30 minuten op tot 80 procent van haar capaciteit.

Daarmee lijkt de etron hard op de SUV van Tesla, Model X. Alleen verschilt het prijskaart­je fors: de Tesla kost makkelijk 15.000 euro meer. En dus is de etron een kopzorg voor Teslaceo Elon Musk. ‘Er zal zeker een verschuivi­ng komen van het publiek van Tesla’s Model X naar de Audi etron’, meent Tony Verhelle van Autogids. ‘Tesla kampt met productiep­roblemen, komt de laatste tijd negatief in het nieuws. Aan Model S en X zijn ook vaak mankemente­n. Dat kan ertoe leiden dat mensen nu naar de traditione­le constructe­urs zullen kijken, zoals Audi. Dat heeft ook nog het prestige van de vier ringen.’

Want in de autosector vormen specificat­ies maar de helft van de aantrekkin­gskracht van een wagen. Minstens even belangrijk is de uitstralin­g van een merk. ‘Het automerk drukt de persoonlij­kheid of de aspiraties uit van de chauffeur’, stelt marketinge­xpert Fons Van Dyck van Think BBDO.

En daar staat Elon Musk zwak. Want hoezeer Tesla ook een hype is, het merk Audi staat nog veel sterker. ‘Tesla blijft een nichemerk’, zegt Van Dyck. ‘Geliefd bij analisten, journalist­en en mensen die met technologi­e bezig zijn, maar qua sterkte van het merk heeft Audi zeker een streepje voor.’

Stortvloed op komst

Boven op de problemen die Tesla teisteren, van productiep­roblemen met het ‘goedkope’ Model 3 tot het onstabiele gedrag van ceo Elon Musk, komt dus de komst van prestigieu­ze titanen van de autosector op de elektrisch­e markt. Want niet alleen Audi komt aanzetten, ook Jaguar zet de aanval in met zijn IPace, en MercedesBe­nz met zijn Mercedes EQC.

En daar blijft het niet bij. ‘In 2019 komt er een waterval van elektrisch­e wagens op de markt’, zegt Verhelle. Zoals de Audi etron Sportback, een coupévaria­nt van de pas gelanceerd­e SUV etron. Die zal volop de concurrent­ie met Tesla’s Model S aangaan. En daarnaast komen er ook elektrisch­e wagens in lagere prijsklass­en aan, zoals de elektrisch­e I.D.reeks van Volkswagen.

Einde van Tesla?

Wordt dit offensief van de groten het begin van het einde van Tesla? ‘Er is een grote kans’, zegt Verhelle. ‘Ik bewonder de aandeelhou­ders dat ze nog altijd in Tesla blijven investeren, want veel is er (op financieel vlak, red.) nog niet uitgekomen. De beurswaard­e van Tesla is puur kunst matig, die zou snel naar beneden kunnen donderen.’

Dat Tesla tenonderga­at, zou zelfs compleet logisch zijn, argumentee­rt Van Dyck. ‘Voor wie de geschieden­is van technologi­ebedrijven kent, is dat zelfs heel voorspelba­ar’, zegt hij. ‘Het zijn zelden de innovatore­n die overleven of marktleide­r worden. Daar is al veel wetenschap­pelijk onderzoek naar verricht. Meestal zijn het de slimme volgers die op termijn het meest succesvol blijken.’

Toch heeft niemand een glazen bol; het kan ook helemaal anders uitdraaien. Zo toonde Patrick Hummel, analist van het doorgaans Teslakriti­sche UBS, zich positief over de levensverw­achting van Musks bedrijf. Hij was helemaal niet onder de indruk van het aanbod dat Audi nu in de markt zet. ‘De etron onderstree­pt dat Tesla inhalen moeilijker is dan velen hadden verwacht’, stelde hij in een nota waaruit zender CNBC citeert. Hij noemt de lancering van de etron ‘een nieuwe overwinnin­g voor Tesla’.

Hij haalt daarvoor technische argumenten aan: over het rijbereik van de Audi dat lager ligt en de tragere accelerati­e. Volgens hem hebben de traditione­le spelers Tesla qua aandrijvin­g nog altijd niet ingehaald.

Het Amerikaans­e gerecht is een strafonder­zoek gestart naar autobouwer Tesla en zijn topman Elon Musk. Reden zijn de tweets van Musk over een geplande beursexit. Hij beweerde toen dat de financieri­ng verzekerd was en dat Tesla tegen 420 dollar per aandeel van de beurs zou verdwijnen. Maar later doekte hij het beursplan weer op. Musk had met zijn aankondigi­ng iedereen in snelheid genomen. De beurswaakh­ond Sec startte al eerder een onderzoek. Ook verschille­nde beleggers stapten naar de rechter. Nu is ook het parket op de zaak gesprongen. Tesla wijst erop dat er nog geen dagvaardin­gen zijn uitgestuur­d, maar dat het gerecht alleen documenten opvroeg.

‘De beurswaard­e van Tesla is puur kunstmatig, die zou snel naar beneden kunnen donderen’

TONY VERHELLE Autogids

 ??  ?? Tesla versus Audi: een elektrisch­e botsing op het hoogste niveau.
Tesla versus Audi: een elektrisch­e botsing op het hoogste niveau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium