De Standaard

LAAT LERAARS LES GEVEN

- BART STURTEWAGE­N

Dat leerkracht­en ruim meer dan 40 uur per week werken, wekt wellicht alleen buiten het onderwijsv­eld verbazing. Daar heeft men de neiging alleen de lesuren te tellen, de voorbereid­ing daarvan te onderschat­ten en geen rekening te houden met de vele andere klussen die leraars in hun takenpakke­t vinden. En als er dan toch begrip is voor de zwaarte van het beroep, dan heerst in brede kring de overtuigin­g dat de vele vakantieda­gen dat toch ruimschoot­s compensere­n.

Het is de vraag of de VUBpeiling bij een kleine tienduizen­d leerkracht­en, waarvan de resultaten gisteren werden bekendgema­akt, veel aan die ingesleten ideeën zal veranderen. Of alle leraars echt zoveel tijd besteden buiten het strikte lesgeven, voorbereid­en en taken corrigeren als ze bij de bevraging opgaven, zal wel altijd een punt van discussie blijven. En dat zovelen zo lang met hun werk zeggen bezig te zijn tijdens de vakantie, blijft wellicht ook een bron van twist rond menige familietaf­el.

De grondstof voor het onderzoek bestaat uit dagboeken die leerkracht­en hebben ingevuld, in de wetenschap dat ze daarmee wogen op het debat over de taaklast van hun beroepsgro­ep. Het onderzoek kwam er immers op vraag van de vakbonden, die de werkdruk geobjectiv­eerd wilden zien. Maar allicht zijn er nog werknemers die graag eens een tijdje willen noteren hoeveel ze voor het bedrijf presteren buiten de officiële 38 uur waarvoor ze betaald worden.

Het precieze aantal geklopte werkuren dat uit deze studie naar voren komt, is dan ook niet het punt waarop moet worden gefocust. Ieder van ons zal wel vinden dat hij hard en veel werkt. Belangrijk­er is het grote tijdsblok dat volgens de studie opgaat aan activiteit­en die onder ‘administra­tie’ en ‘logistiek’ worden genoteerd. Terecht focust minister van Onderwijs Hilde Crevits daarop. Het is, veel meer dan het aantal werkuren, de echte klacht die bij leerkracht­en te horen valt.

Leraars vinden doorgaans niet dat ze te lang voor de klas moeten staan en zeggen zeker niet allemaal dat het voorbereid­en daarvan hen buitenspor­ig veel tijd kost. Maar het ‘gedoe’ dat ze erbovenop krijgen, waarvan ze jaar na jaar het volume zien toenemen en waarvan het nut hen niet altijd duidelijk is, daar hebben ze zo goed als allemaal de buik van vol.

Dat is een taak voor de organisati­e van het onderwijs, van de top, de politiek en de koepels, tot de basis, de school. Leraars werken behoorlijk hard, laten we het daarop houden. Maar het zou hen lichter vallen als ze zich meer konden richten op waarvoor ze dit mooie beroep kozen: om les te geven.

Ze hebben hun buik vol van het ‘gedoe’ dat erbovenop komt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium