De Standaard

‘Kinderen opsluiten is niet plezant, wel nodig’

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) weert zich tegen het beeld dat hij kinderen opsluit en criminelen vrijlaat.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘Dit bewijst dat we echt wel rekening houden met de toestand van die kinderen.’ Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken trekt zich op aan de vrijlating van een tweede gezin uit de gesloten woonunit in Steenokker­zeel (zie inzet).

Voor hem toont het aan dat hij echt niet koste wat het kost gezinnen met kinderen 28 dagen achter slot en grendel wil zetten, een beslissing waarover hij gisteren aan de tand werd gevoeld in het parlement.

Francken vecht voor zijn reputatie na een ongelukkig­e reeks voorvallen. Een Servisch gezin met kinderen kreeg hij niet uitgewezen, ook al waren ze in afwachting van hun vertrek 28 dagen opgesloten in een woonunit in Steenokker­zeel.

En erger nog: 202 mensen zonder papieren werden vrijgelate­n uit gesloten centra om plaats te maken voor transmigra­nten. Eerder moest Francken toegeven dat 32 van hen geen papieren maar wel een strafblad hebben. Nu voegt hij daaraan toe dat het veelal om feiten van diefstal en drugsbezit gaan.

‘Moordenaar­s of verkrachte­rs zitten er niet bij’, verzekert de staatssecr­etaris. Dat belet niet dat twaalf of dertien van hen toch veroordeel­d werden tot straffen die gecumuleer­d meer dan drie jaar bedragen. ‘Er zijn inderdaad een paar zwaardere gevallen bij’, geeft hij toe.

Procedures

Bij de federale oppositiep­artijen blijft toch de indruk hangen dat Francken een staatssecr­etaris is die kinderen opsluit en criminelen vrijlaat, een beeld dat hij kan missen als kiespijn in verkiezing­stijden.

Francken wijst op zijn beurt de ngo’s en advocaten met de vinger die mensen zonder papieren ‘aanslepend­e procedures’ zouden opdringen, die hem hinderen in zijn uitwijzing­sbeleid. Hij somde gisteren in de commissie Binnenland­se Zaken van de Kamer alle 31 procedures op die de advocaat van het Servische gezin in dertig dagen tijd had ingediend om de uitwijzing van zijn cliënten te verhindere­n, met een bedenkelij­ke blik als afsluiter.

‘In wiens belang is dit eigenlijk? Wat wil men hiermee bereiken?, vraagt de staatssecr­etaris zich af. Francken is er zeker van dat hij de juridische strijd zal winnen, want ‘ze hebben geen been om op te staan. Ook het Grond wettelijk Hof heeft deze aanpak al goedgekeur­d.’

En ook aan zijn aanpak, waarbij ook gezinnen met kinderen tijdelijk opgesloten kunnen worden, zij het in woonunits waar ze in gezinsverb­and kunnen verblijven en buiten kunnen spelen, twijfelt hij niet. ‘Kinderen opsluiten is niet plezant, maar het is wel nodig’, zegt hij.

Financieri­ng

Maar daar is wel geld voor nodig. Francken wil een gesloten centrum waar tot 160 transmigra­nten die van de snelwegpar­kings worden geplukt, tijdelijk in ondergebra­cht kunnen worden. Voor de financieri­ng heeft hij wel een akkoord van zijn coalitiepa­rtners nodig. Die wachten de voorstelle­n van Francken af, maar laten nog niet in hun kaarten kijken.

Twaalf of dertien van de vrijgelate­n sanspapier­s werden eerder veroordeel­d tot straffen langer dan drie jaar

Aan het begin van de regeerperi­ode beloofde Francken een nieuw migratiewe­tboek. Veel tijd is er niet over

Dat niet alles vanzelfspr­ekend is, bleek gisteren nog in de discussie over de procedures­lagen. Francken wil die stoppen door de mogelijkhe­id in te voeren dat gezinnen met kinderen langer in een gesloten woonunit moeten blijven als ze procedures blijven inspannen. CD&V is daar niet voor te vinden, al steunt de partij Francken wel in de discussie over het opsluiten van illegale gezinnen met kinderen, zolang dat tot het minimum beperkt blijft.

Om het asiel en migratiebe­leid effectieve­r en concreter te maken, zoals premier Charles Michel wil, moet Francken vooral de procedures uit het vreemdelin­genrecht korter en duidelijke­r maken. Daarvoor beloofde hij aan het begin van de regeerperi­ode een nieuw migratiewe­tboek. Veel tijd is er niet over.

Blz. 38

opinie.

 ?? © Thierry Roge/belga ?? zijn reputatie
© Thierry Roge/belga zijn reputatie
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium