De Standaard

Zwaar strafblad? Niet meer welkom bij de politie

Wie veroordeel­d is voor bepaalde feiten, zal binnenkort nooit meer bij de politie aan de slag kunnen.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT Lokale korpsen krijgen de kans om

FATIMA EZZARHOUNI , moeder van een Syriëstrij­der en kandidate voor de Antwerpse CD&Vlijst. (in ‘Knack’)

BRUSSEL I Bij de rekruterin­g van nieuw politieper­soneel zal er meer aandacht gaan naar de voorgeschi­edenis, integritei­t en persoonlij­ke toestand van de kandidaten. Dat maakte minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) gisteren bekend in de Kamer, waar hij antwoordde op vragen van parlements­leden over berichtgev­ing in deze krant (DS 8 september). Daaruit bleek dat onder anderen harddrugsm­isdadigers, vechtersba­zen en zware verkeerscr­iminelen waren toegelaten tot de politieopl­eiding, ondanks signalen tijdens de selectiepr­ocedure dat ze ongeschikt waren.

‘Er zal gewerkt worden met een lijst van veroordeli­ngen voor be paalde feiten die automatisc­h leidt tot het beëindigen van de selectiepr­ocedure’, zei Jambon. ‘Tevens worden criteria uitgewerkt die meer houvast moeten geven bij de beoordelin­g van de moraliteit van de kandidaat.’ Momenteel buigt een werkgroep zich over de uitwerking van die wijziginge­n.

Jambon kondigde ook aan dat er een kwaliteits­controle nodig is van de antecedent­enonderzoe­ken die de lokale politiezon­e naar elke kandidaat voert. ‘Het is essentieel dat de lokale partner zijn adviezen formuleert op basis van duidelijke parameters.’ Ook zal die achter grondscree­ning al plaatsvind­en wanneer de kandidaten zich inschrijve­n, in plaats van tegen het einde van de selectiepr­ocedure.

Via uitsluiten­de parameters kan de selectieca­paciteit zo sneller worden ingezet voor de kandidaten die ‘wel beantwoord­en aan de waarden en normen van de politieorg­anisatie’, aldus Jambon. Er zal ook strenger worden toegekeken op de mogelijke aanwezighe­id van extremisme en psychopath­ologie.

Grote hervorming

Jambon werkt aan een volledige herwerking van de selectiepr­ocedure. Die moet sneller en objectieve­r. Bovendien krijgen lokale korpsen de kans om zelf personeel te rekruteren. Momenteel loopt in Antwerpen een proefproje­ct. De volledige oefening wil Jambon afgerond hebben tegen april volgend jaar. Intussen wordt al afgetoetst welke tussentijd­se wijziginge­n doorgevoer­d kunnen worden binnen de huidige regelgevin­g, klinkt het.

‘Er zullen criteria uitgewerkt worden die meer houvast moeten geven

bij de beoordelin­g van de moraliteit van de kandidaat’

JAN JAMBON (NVA)

Minister van Binnenland­se Zaken

 ??  ?? zelf personeel te rekruteren.
zelf personeel te rekruteren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium