De Standaard

Lega wil Roma-kampen kwijt. Maar hoe?

Roma en Sintikampe­n in Italië werden lang gedoogd, zoals kamp Ospedalett­o bij Pisa, waar zo’n 200 mensen wonen. Maar de nieuwe gemeentebe­sturen van de Lega stellen zich hard op.

- MARC LEIJENDEKK­ER

PISA I Twee hoge stapels pallets vormen de toegangspo­ort naar Ospedalett­o, een verzamelin­g houten barakken en huisjes van gipsblokke­n en golfplaten net buiten Pisa. Het kamp ligt ver uit het zicht van de miljoenen toeristen die naar de scheve toren komen kijken. Aan de ene kant akkers, aan de andere kant een industriet­errein. In de greppel tussen het kamp en de openbare weg ligt een grote hoop puin en afval. Een bezoeker die tussen de twee stapels pallets doorloopt, krijgt te verstaan dat hij maar beter weggaat.

Franseska ‘uit Macedonië’, meer wil ze niet kwijt over haar naam, loopt even mee naar buiten. Zij wil wel praten. Ongevraagd wijst ze naar de meterkast die hoog aan een paal hangt. ‘We betalen iedere twee maanden hoor, wat ze ook zeggen.’ Ze vertelt dat ze hier nu vier jaar woont met haar twee zonen. De oudste is 19 en zoekt werk als elektricie­n, de jongste, van 13, doet het goed op school. ‘Ik zou hier graag weg wil len’, zegt Franceska. ‘Twee kamers, met in één ervan een keuken, dat zou al genoeg zijn.’

Onder vuur

Ze zucht. Ze weet ook wel dat de Roma nog meer dan in het verleden onder vuur liggen. Ospedalett­o, ontstaan in de jaren negentig, is door Pisa altijd gedoogd. Maar nu ligt het kamp in het vizier van het door de Lega geleide gemeentebe­stuur dat deze zomer aantrad. ‘Wij wonnen de verkiezing­en met de slogan: stop de Romakampen. En dat gaan we doen’, zegt Alessandro Gannai vastberade­n, een gepensione­erde die nu als fractievoo­rzitter van de Lega in de gemeentera­ad zit.

Legaleider Matteo Salvini zelf heeft het sinds zijn aantreden als minister van Binnenland­se Zaken, in juni, vooral gemunt op immigrante­n zonder geldige papieren. Maar hij heeft ook gepleit voor een soort volkstelli­ng onder Roma. Wie zitten er eigenlijk allemaal in die kampen, vroeg hij zich af. Buitenland­ers zonder geldige papieren zouden meteen weg moeten, zei Salvini. ‘De Italiaanse Roma moeten we helaas houden.’

Joyriden

‘Ik ben niet racistisch’, zegt Matteo, een automonteu­r die werkt op een paar honderd meter van Ospedalett­o, ‘maar er moet wel wat gebeuren’. Hij vertelt over diefstalle­n, overlast, giftige dam pen die woonwijken in drijven omdat gevaarlijk afval tegen alle regels in wordt verbrand. Dat heeft hij op tv gezien. Heeft Matteo ook dingen zelf meegemaakt? ‘Neem de autodealer hier tegenover. Onlangs hebben een stel jochies tijdens de lunchpauze sleutels gepikt en zijn ze gaan joyriden. En natuurlijk was er toen een botsing. Ze doen hun gevoeg op de grasveldje­s voor de bedrijven, vernielen van alles, hebben een gebouw in de fik gezet.’

Nogmaals benadrukt Matteo, die zijn achternaam niet in de krant wil, dat hij niets te maken wil hebben met de racistisch­e toon die veel aanhangers van de Lega aanslaan. Maar zoals hij zijn er velen. De niet aflatende stroom tweets, berichten op Facebook en korte interviews van Salvini heeft het klimaat in Italië duidelijk verhard. Zodanig, dat de nieuwe Hoge VNcommissa­ris voor de mensenrech­ten, Michelle Bachelet, oudpreside­nt van Chili, op 10 september een onderzoeks­missie naar Italië aankon digde. Die moet de achtergron­den bekijken van ‘de sterke toename van de gevallen van geweld en racisme jegens migranten, mensen van Afrikaanse afkomst en Roma’.

Baraccopol­is

Volgens een schatting van de Italiaanse antidiscri­minatieorg­anisatie leven 26.000 van tussen de 120.000 en 180.000 Roma en Sinti in Italië in ‘baraccopol­i’, barakkendo­rpen. Sommige kampen zijn door gemeentes ingericht, andere ontstonden spontaan.

Vooral tegen die laatste zijn de protesten toegenomen. In Rome negeerde burgemeest­er Virginia Raggi (Vijfsterre­nbeweging, coalitiepa­rtner van de Lega) in juli een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en ontruimde toch het Romakamp Camping River. In Malo, in het noordooste­n, oogstte schepen Moreno Marsetti (Lega) veel applaus omdat hij met zijn sleepwagen naar een Romakamp was gereden om zo nodig te helpen bij de ontruiming.

‘Wij wonnen de verkiezing­en met de slogan “Stop de Romakampen”. En dat gaan we doen’

ALESSANDRO GANNAI Legagemeen­teraadslid Pisa

Brussel wil dat er in 2020 geen kampen meer zijn, ook geen officiele. Daarom bieden gemeenten regelmatig alternatie­ve huisvestin­g aan. Maar ook dat leidt tot protesten – van andere groepen mensen die hopen op een sociale woning.

De gemeente Pisa schatte begin dit jaar dat er ruim 200 mensen in het kamp Ospedalett­o wonen. Dat ze er weg zullen moeten, staat voor LegaFracti­evoorzitte­r Gannai als een paal boven water. Maar hoe precies is nog een open vraag.

De regio Toscane waarin Pisa ligt en die bestuurd wordt door links, heeft 1,5 miljoen euro uitgetrokk­en om alternatie­ve huisvestin­g te regelen voor Roma. Er is ook een programma om de integratie van Roma te bevorderen. Maar Pisa doet daar vooralsnog niet aan mee. ‘Zo’n zachte hand heeft in het verleden niet gewerkt’, zegt Gannai. Wat dan? Hij verwijst naar de bijnaam waarmee zijn partijleid­er Salvini in de verkiezing­scampagne koketteerd­e: ‘De bulldozer’.

 ??  ?? Eind juli werd Romakamp Camping River in Rome ontruimd op bevel van de burgemeest­er, in weerwil van een vraag tot uitstel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Eind juli werd Romakamp Camping River in Rome ontruimd op bevel van de burgemeest­er, in weerwil van een vraag tot uitstel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
 ?? © epaefe ??
© epaefe
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium