De Standaard

Fictiefilm over vermoorde journalist choqueert familie en collega’s

De moeder van James Foley, de Amerikaans­e journalist die door IS werd onthoofd, is geschokt dat een filmmaker zonder haar medeweten die tragische gebeurteni­ssen in een fictiefilm heeft gegoten.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX De gruwelijke onthoofdin­g van gefilmd en op YouTube gezet. Actrice Susan Sarandon.

BRUSSEL I ‘Viper Club’ verschijnt pas op 26 oktober, maar Diane Foley, de moeder van de vermoorde reporter James Foley, zag de film vorige week al op een filmfestiv­al. Achteraf reageerde ze geschokt: ‘Dit klinkt net als het verhaal van mijn zoon. Dit klinkt als míjn verhaal’.

Er zijn opvallende gelijkenis­sen tussen Diane Foley en Helen Sterling, het hoofdperso­nage uit ‘Viper Club’ dat door de bekende actrice Susan Sarandon wordt gespeeld. Het personage Sterling is een verpleegst­er, net als Diane Foley, die vindt dat Sarandon zelfs fysiek op haar lijkt.

In de film wordt Sterlings zoon, een freelance journalist, in Syrië ontvoerd. Zijn moeder raakt gefrustree­rd dat FBIagenten die de ontvoering onderzoeke­n, zelfs geen contact hebben met het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken dat de jongeman via diplomatie­ke weg probeert vrij te krijgen. Ze neemt de zaak uiteindeli­jk in eigen handen, en spreekt machtige lui buiten de regering aan om haar zoon in Syrië te bevrijden.

YouTube

Dat gebeurde allemaal in het echte leven, niet alleen met Diane Foley, maar ook met de familieled­en van andere westerse gijzelaars in Syrië, die door de terreurgro­ep IS werden ontvoerd en soms zijn vermoord.

James Foley werd in 2014 door IS onthoofd, waarna jihadisten de video van zijn gruwelijke executie via YouTube wereldwijd verspreidd­en. Het videonetwe­rk kreeg toen kritiek dat het onthoofdin­gsvideo’s niet snel genoeg offline haalde. Dat uitgereken­d YouTube de film ‘Viper Club’ vanaf eind oktober via zijn betalende kanaal verspreidt, maakt de zaak voor Foleys familie extra pijnlijk.

Diane Foley neemt het de filmmakers bijzonder kwalijk dat die vooraf geen contact met haar hebben opgenomen, en zonder toestemmin­g stukken van het waar gebeurde verhaal en zelfs echte dialogen hebben gebruikt. Tegelijk stoort ze zich aan het imago dat in Hollywoodf­ilms van freelance oorlogsrep­orters wordt geschetst: dat van avonturier­s, die op adrenaline leven, in plaats van onderbetaa­lde, hardwerken­de profession­als die de waarheid over oorlogslee­d in de huiskamer willen brengen.

Waren de filmmakers verplicht om de familie van James Foley, of van andere vermoorde journalist­en, vooraf om toestemmin­g te vragen? Juridisch gezien niet, maar er is ook nog de ethische kwestie, zegt Russell Smith, een advocaat gespeciali­seerd in media, tegen The Washington Post. ‘Het draait hier wel om de levens van echte mensen, die op YouTube zijn afgeslacht. Uit respect zou je als filmmaker dan toch wel even de familie kunnen contactere­n. werd door IS Wat niet betekent dat je dan meteen alles hoeft te doen wat die familie zegt.’

‘Inspiratie­bron’

Maryam Keshavarz, de regisseur en scriptschr­ijver van de film, geeft toe dat James Foley een inspiratie­bron was, maar voegt eraan toe dat de film niet uitsluiten­d op het verhaal van één journalist is gebaseerd: ‘We hebben vooraf meer dan honderd artikels gelezen en een tiental documentai­res bekeken’, zei de regisseur tegen The Hollywood Reporter. Toen Keshavarz, op Diane Foleys verzoek, met haar afsprak, was het al te laat om nog iets aan de prent te veranderen.

Niet alleen Diane Foley is boos. De titel ‘Viper Club’ verwijst duidelijk naar The Vulture Club, een gesloten Facebookgr­oep voor journalist­en en hulpverlen­ers. De echte Diane Foley. Ook bij The Vulture Club wordt ontzet gereageerd. Meer dan achtduizen­d journalist­en wereldwijd wisselen er tips uit over hoe veilig te reizen en te werken in risicovol gebied. Maar in de film wordt The Vulture Club voorgestel­d als een clandestie­n netwerk, dat de weg kent naar rijke weldoeners die geld voor gegijzelde journalist­en kunnen inzamelen.

Peter Bouckaert, directeur noodsituat­ies bij de mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch, is de oprichter en administra­tor van de echte Facebookgr­oep. Hij verwijt de filmmakers een gebrek aan verantwoor­delijkheid­szin. ‘Ook wij wisten vooraf nergens van, tot we de reclame zagen voor de film, die eerst zelfs “The Vulture Club” zou heten’, zegt Bouckaert aan de telefoon. ‘Na ons protest en na gesprekken met YouTube en Google in het bij zijn van advocaten, is de naam van de film aangepast. Maar de inhoud is hetzelfde gebleven. YouTube heeft Diane Foley nog een riante donatie aangeboden voor de stichting opgericht in James Foleys naam, maar dat geld (volgens Diane Foley 30.000 dollar, nvdr) heeft de familie geweigerd.’

Bouckaert spreekt van een ‘pijnlijke ervaring’: ‘Onze community heeft hard onderhande­ld om reporter James Foley, hulpverlen­er Peter Kassig en ettelijke anderen vrij te krijgen. Bij Peter waren we dicht bij een vrijlating, maar hij werd toch vermoord nadat IS erachter was gekomen dat Peter bij het Amerikaans­e leger was geweest. Voor James werd uiteindeli­jk 100 miljoen dollar geëist. Het was onmogelijk om zoveel geld in te zamelen, we hebben dat zelfs niet geprobeerd. De film stelt dat dit wél is gebeurd. De suggestie dat journalist­en zoveel geld kunnen ophalen, en dan in conflictge­bied met losgeld gaan rondlopen, brengt reporters in oorlogszon­es in gevaar.’

Levens redden

Peter Bouckaert benadrukt dat de echte Vulture Club helemaal niet draait rond spierballe­ngerol of avonturism­e, maar rond profession­alisme en ethiek. ‘Het netwerk is opgericht om elkaar bij te staan, om informatie te delen die levens kan redden, en dat blijven we in de toekomst ook doen. De regisseur van deze film beweert veel respect te hebben voor oorlogsver­slaggevers en hulpverlen­ers in conflictge­bied, maar dat blijkt echt nergens uit.’

 ?? © epa ?? journalist James Foley
© epa journalist James Foley
 ?? © epa ??
© epa
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium