De Standaard

Tandem Kim en Moon wil Trump paaien

In een strak gechoreogr­afeerde topontmoet­ing met het Zuiden belooft NoordKorea testsites voor kernrakett­en te sluiten. Zit er ook vlees aan het been, of is dit oude wijn in nieuwe zakken?

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH Op de top werd aangekondi­gd dat

BRUSSEL I Op de tweede dag van een driedaagse topontmoet­ing tussen Zuid en NoordKorea komt dictator Kim Jongun met een paar aanlokkeli­jk klinkende voorstelle­n. Volgens de ZuidKoreaa­nse president Moon wil Kim een belangrijk­e site voor het testen van langeafsta­ndsrakette­n (of ICBM’s) ‘permanent’ sluiten. Ook de site in Nyongbyon, waar het regime uranium en plutonium verrijkt voor kernwapens, kan gesloten worden. Ten minste, zo luidt het officiële akkoord, als de VS ook bepaalde stappen zetten. Wat die stappen zijn, werd niet expliciet verduideli­jkt.

Verder willen beiden ook landmijnen en grenswacht­en weghalen rond bufferdorp Panmunjom en zal Kim Jongun Seoel bezoeken voor het einde van het jaar. Eerder schudde hij al de hand van Moon aan de grenszone: nu mag Kim dus een stapje verder binnen. In 2032 (in diplomatie­ke termen is dat een eeuwigheid) zouden de twee samen de Olympische Spelen organisere­n. De Amerikaans­e president Trump had het over ‘erg opwindende’ resultaten.

Kernwapenv­rij

Analisten, zelfs die van de Amerikaans­e inlichting­sdiensten, betwijfele­n echter of Kims aankondigi­ngspolitie­k veel concreets verandert. NoordKorea ziet kernwapens als een verzekerin­gspolis voor het voortbesta­an van het regime. Kim heeft de raketsite bovendien niet meer nodig, zoals hij in april nog tegen zijn eigen bevolking zei. ‘De ontwikkeli­ng van nucleaire wapens en langeafsta­ndsrakette­n is voltooid’, klonk het toen in NoordKorea­anse media.

Uiteindeli­jk ligt de bal ook nu waar hij al eerder lag: bij de VS. NoordKorea wil dat de Amerikanen een vredesakko­ord voor de Koreaanse oorlog (19501953) aanbieden, veiligheid­sgaranties geven én hun nucleaire capaciteit in de regio opgeven (met name schepen die ICBM’s of andere raketten kunnen lanceren). Die laatste twee eisen liggen moeilijk, zeker voor Republikei­nse haviken als buitenland­minister Mike Pompeo en adviseur John Bolton. De onderhande­lingen zitten dan ook al drie maanden in het slop.

Dat Kim met ‘een kernwapenv­rij Koreaans schiereila­nd’ Amerikaans­e ontwapenin­g bedoelt, wisten we al. Nieuw is echter dat Moon Jaein in die logica mee lijkt te stappen, wat tot een paar maand geleden nog ondenkbaar was. Het Zuiden steunde altijd de nucleaire aanwezighe­id van de VS.

Mogelijk wil president Moon met dit voorstel druk zetten op de VS om zich toch te engageren. Zolang de goednieuws­show (r.) nog dit jaar Seoel zal bezoeken. aan de gang is, kan de VS moeilijk de onderhande­lingen opblazen. Dat is voor Moon, kind van vluchtelin­gen uit NoordKorea en overtuigd liberaal, namelijk het nachtmerri­escenario. ZuidKorea ligt niet alleen direct in de vuurlijn als het misloopt, ook politiek ligt president Moon onder druk. Meer en meer ZuidKorean­en beginnen zich af te vragen waar de resultaten blijven. En volgens The Atlantic vindt zijn entourage de Amerikanen al sinds de verkiezing van Trump niet langer meer een betrouwbar­e bondgenoot. Politieke elites hopen op regionaal veiligheid­safspraken, eerder dan afhankelij­kheid van één partner.

Lastige spagaat

Uiteindeli­jk ligt de bal ook nu weer waar hij eerder al lag; bij de VS. President Trump had het alvast over ‘erg opwindende’ resultaten

Maar lang kan Moons tandem met zowel Kim en Trump toch niet blijven duren. Moon lanceert steeds meer voorstelle­n om economisch samen te werken met het Noorden, bijvoorbee­ld via toerisme en in het opnieuw op te starten Kaesongind­ustriecomp­lex. Hoe verder hij daarin gaat, hoe meer hij de economisch­e sancties die de VS willen, ondermijnt. De Republikei­nse senator Lindsey Graham verweet hem dat gisteren dan ook meteen. ‘Moon moet zich niet laten bedriegen’, zei hij in Amerikaans­e media.

 ?? © ap ?? Kim Jong-un
© ap Kim Jong-un

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium