De Standaard

We zijn voorbestem­d om te vergeven

-

We denken niet meteen het slechtste van mensen. Meer nog: we zijn geneigd om onze indruk van ‘slechte’ mensen snel bij te stellen. Dat blijkt uit een studie aan Yale University, gepublicee­rd in Nature Human Behaviour.

In totaal namen meer dan 1.500 vrijwillig­ers deel aan testen waarbij ze de moraliteit van anderen moesten inschatten. Die ‘anderen’ bestonden niet echt, de vrijwillig­ers kregen enkel te lezen welke keuzes er gemaakt werden door een ‘goede’ en een ‘slechte’ persoon. Die keuze bestond erin al dan niet pijnlijke elektrisch­e schokken toe te dienen in ruil voor geld. De ‘goede’ wilde dat meestal niet, de ‘slechte’ deed het wel. De vrijwillig­ers moesten vervolgens aangeven wat hun indruk was van deze vreemden, en hoe zeker ze waren van die indruk.

De vrijwillig­ers waren onzekerder over dat ‘slecht’ dan over dat ‘goed’. In een bijkomend experiment, waarbij de ‘slechten’ hun gedrag in positieve zin aanpasten en de ‘goeden’ in slechte zin, werd de mening over die slechten veel sneller herzien.

De achterligg­ende redenering? Het speelt in ons voordeel om vergevings­gezind te zijn. Sociale interactie is cruciaal voor ons welzijn, en daarom kunnen we beter niet te snel bruggen opblazen. Het is des mensen om fouten te maken, en als we voor elke verkeerde keuze een relatie zouden verbreken, zet dat ons sociaal netwerk onnodig onder druk. (loa)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium