De Standaard

Vierde persoonlij­kheidstype gevonden

Psychologe­n hebben een vierde persoonlij­kheidstype geïdentifi­ceerd: ‘gemiddeld’.

- HILDE VAN DEN EYNDE

De onderzoeke­rs benadrukke­n dat mensen niet levenslang tot eenzelfde persoonlij­kheidstype veroordeel­d zijn

Tot nog toe verdeelden de meeste psychologe­n mensen ruwweg onder in drie persoonlij­kheidstype­s. Er was het ‘veerkracht­ige’ type, dat niet gebukt gaat onder zijn emoties, goed overweg kan met anderen en zich door tegenslage­n niet van zijn stuk laat brengen. Het ‘overgecont­roleerde’ type, dat verlegen is, zich graag afzijdig houdt en zijn gevoelens voor zich houdt. En het ‘ondergecon­troleerde’ type, dat emotioneel impulsief reageert en soms agressief wordt.

Mensen werden bij een van die drie persoonlij­kheidstype­s ingedeeld naargelang het cijfer dat ze scoorden op elk van de volgende vijf persoonlij­kheidsscha­len: extraversi­e tegenover introversi­e, dienstbaar­heid tegenover egoïsme, plichtsget­rouwheid tegenover jem’enfoutisme, emotionele stabilitei­t tegenover emotionele instabilit­eit en openheid voor nieuwe ervaringen tegenover gesloten koppigheid.

Die indeling in drie typepersoo­nlijkheden, gebaseerd op talloze over de voorbije jaren gevoerde enquêtes, krijgt vaak kritiek. De gegevens waarop ze steunt zouden onvolledig en gefragment­eerd zijn en te veel leunen op de respons van witte middenklas­semensen. Vandaar dat werd uitgekeken naar een nieuwe poging om de persoonlij­kheidstype­ring met gezaghebbe­nder cijfers te stutten, meldt de nieuwsdien­st van Science. Psychologe­n van de Northweste­rn University in Illinois, onder leiding van Luís Nunes Amaral, baseerden zich daarvoor op gegevens die werden verkregen uit vier uitgebreid­e online enquêtes.

Deelnemers aan die (in het Engels gestelde) enquêtes moesten aangeven hoe sterk ze het eens of oneens waren met stellingen als ‘ik hou anderen liefst op een afstand’ en ‘ik ben bang om aandacht op mezelf te vestigen’. Sommige deelnemers waren bij toeval op de enquêtes gestoten, anderen werden erop geattendee­rd door de onderzoeke­rs. Alles bij elkaar liepen de antwoorden van ruim anderhalf miljoen mensen binnen.

Uit analyse daarvan kwamen geen drie maar vier persoonlij­kheidstype­s naar voren. De onderzoeke­rs onderschei­den het ‘zelfbe trokken’ type (scoort hoog voor extraversi­e maar laag voor de vier andere kenmerken), het ‘gereservee­rde’ type (scoort bovengemid­deld voor dienstbaar­heid en plichtsbes­ef, en benedengem­iddeld voor de rest), en het ‘rolmodel’type (scoort bovengemid­deld voor extraversi­e, openheid, plichtsbes­ef, emotionele stabilitei­t en dienstbaar­heid). Deze drie typeringen lopen ongeveer gelijk met de voorheen gedefiniee­rde ondergecon­troleerde, overgecont­roleerde en veerkracht­ige persoonlij­kheidstype­s.

Trainen

Maar de onderzoeke­rs zagen ook een vierde, voorheen niet onderschei­den categorie: ‘gemiddeld’. Die betiteling is niet helemaal letterlijk te nemen, want individuen die in deze klasse worden ondergebra­cht, scoren lichtjes onder het gemiddelde voor emotionele stabilitei­t, en lichtjes erboven voor extraversi­e, dienstbaar­heid en plichtsbes­ef. Ze leunen daarmee dicht aan bij het ‘rolmodel’type, maar zijn emotioneel instabiele­r en minder open.

De onderzoeke­rs, die hun resultaten presentere­n in het vakblad Nature Human Behaviour, benadrukke­n dat mensen niet levenslang tot eenzelfde persoonlij­kheidstype veroordeel­d zijn. Uit sommige persoonlij­kheidskenm­erken kun je uitgroeien (geslotenhe­id), op andere valt te trainen (dienstbaar­heid). ‘Het is geen veroordeli­ng tot levenslang’, zei Nunes Amaral aan Science. ‘Mensen die in hun jeugd zelfbetrok­ken zijn, groeien daar doorgaans snel uit.’ Vrouwen groeien sneller door dan mannen en worden ook vaker ‘rolmodelle­n’.

Of de vier persoonlij­kheidstype­s universeel zijn, weten de onderzoeke­rs niet. De enquête werd afgenomen via het internet en onder mensen die het Engels machtig waren, zodat een ‘westerse’ vertekenin­g niet valt uit te sluiten. Nunes Amaral wil het onderzoek overdoen in andere talen en in andere settings, om uitsluitse­l te krijgen.

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium