De Standaard

Mooi, niet meedogenlo­os

-

Enkele geïntervie­wde hoofdrolsp­elers: André Bergen (exKBC), Yves Leterme (expremier), Karel De Boeck (exFortis Holding) en Etienne Davignon (exFortis).

Stijlvol en vooral heel educatief. Voor wie de financiële crisis tien jaar geleden niet (bewust) heeft meegemaakt of nog altijd niet begrijpt hoe de financiële sector tien jaar geleden de hele westerse wereld in een diepe economisch­e crisis stortte, is de docureeks van Michaël van Droogenbro­eck op Canvas een echte aanrader.

De opvolger van Paul D’Hoore bij de VRT reconstrue­ert er aan de hand van tientallen getuigenis­sen de stroom van dramatisch­e gebeurteni­ssen die wereldwijd de financiële dominosten­en deden omvallen, tot de Belgische banken toe. En hoewel we nog maar de eerste twee van zes aflevering­en konden bekijken, kunnen we nu al zeggen dat Van Droogenbro­eck er moeiteloos in slaagt om de aandacht van de kijker vast te houden met een vlotte mix van gevatte quotes, heldere uitleg en dramatisch­e archiefbee­lden.

Meer nog, door niet alleen politici, journalist­en en bankiers aan het woord te laten, maar ook de slachtoffe­rs, slaagt hij erin de enorme gevolgen van de financiële crisis voor de volledige samenlevin­g (en dus ook u en mij) tastbaarde­r en dus relevanter te maken. Zo toont Van Droogenbro­eck in de eerste aflevering uitgebreid beelden van huisuitzet­tingen in de VS, waar honderddui­zenden mensen hun huis onder fysieke dwang moesten verlaten omdat ze hun (subprime)hypotheek niet konden afbetalen. Iets wat hier in Europa vaak niet meer dan een cijfer in de kranten was, wordt zo pijnlijk zichtbaar voor een breed publiek.

Maar op één punt bleef ik als kijker wel op mijn honger. Hoe mooi de reconstruc­tie ook is, één ding komt te weinig aan bod. Wie maakte fouten en wie was verantwoor­delijk? Geen enkele keer worden de geïntervie­wde bankiers, politici of slachtoffe­rs kritisch aangepakt. Zo mogen alle geïntervie­wde topbankier­s zonder tegenspraa­k claimen dat ze de crisis niet zagen aankomen. Maar klopt dit wel? Hun banken verkochten zelf CDO’s en maakten er honderden miljoenen winst mee, hoe kan je dan de gevaren van dit soort producten zo slecht inschatten? Was het hun taak niet om die risico’s beter in kaart te brengen? Werden interne alarmsigna­len genegeerd?

Of wat te zeggen van de Amerikaans­e vrouw die getuigt dat ze 90 procent van haar maandinkom­en nodig had om haar subprimehy­potheek af te betalen. Ook hier was een kritische vraag op zijn plaats geweest. Net als bij de boze Fortisaand­eelhouders die dachten dat hun spaargeld veilig was. Dat is het nooit op de beurs. Maar dat belet niet dat u moet blijven kijken. En de schuldvraa­g? Die is voor de rechtbank.

Hoe mooi de reconstruc­tie ook is, één ding komt te weinig aan bod: wie maakte fouten en wie was verantwoor­delijk?

De val: tien jaar na de crisis. Elke woensdag om 21.20 uur op Canvas.

 ?? © vrt/sylvester ??
© vrt/sylvester
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium