De Standaard

Recht op politiek verlof

-

Die afdracht is beperkt, maar roomt de vergoeding nog wat meer af. Bij CD&V bijvoorbee­ld hanteert de nationale partijleid­ing hiervoor een ‘streefcijf­er’ van 7 procent. Woordvoerd­er Steffen Van Roosbroeck benadrukt dat elke afdeling ‘autonoom beslist over hoeveel het gaat en wat er mee wordt gedaan, bijvoorbee­ld vormingscu­rsussen betalen voor nieuwkomer­s in de politiek’.

Naast de presentiev­ergoeding maken gemeentera­adsleden aanspraak op de terugbetal­ing van onkosten, bijvoorbee­ld voor kinderopva­ng tijdens de maandelijk­se zitting. Die kosten moeten bewezen worden. Een vast kostenforf­ait mag niet.

Schepen/burgemeest­er: behoorlijk

Een goed verkiezing­sresultaat doet de kansen stijgen om in de bestuursme­erderheid te belanden – en wie weet zelfs promotie te maken van ‘gewoon’ gemeentera­adslid naar het mandaat van schepen of burgemeest­er.

In dat geval wordt geld een belangrijk­er thema, want burgemeest­ers, schepenen en OCMWvoorzi­tters krijgen een wedde. En die wedde is volgens de VVSG ‘behoorlijk’.

De wedde van een burgemeest­er hangt af van het inwonersaa­ntal van zijn gemeente en is uitgedrukt in een percentage op de wedde die een lid van het Vlaams Parlement verdient. Zo krijgt bijvoorbee­ld een burgemeest­er van een kleine gemeente, met 5.000 inwoners, 47,7% van die parlementa­ire wedde. Geïndexeer­d is dat nu 42.750 euro bruto per jaar.

Vanaf 50.000 inwoners verdienen de burgemeest­ers meer dan een parlements­lid. In Antwerpen en Gent loopt de lokale wedde op tot 135.290 euro bruto per jaar. Opgelet: als die burgemeest­er tegelijk ook in het parlement zetelt, wordt zijn/haar totale wedde geplafonne­erd op anderhalve parlementa­ire wedde. Ministers mogen geen lokaal mandaat als burgemeest­er of schepen opnemen.

Schepenen verdienen 60 tot 75 procent van de burgemeest­erswedde in hun gemeente, naargelang van het inwonersaa­ntal. In ons voorbeeld van een gemeente met 5.000 inwoners gaat het om 25.650 euro bruto per jaar; in Antwerpen wordt dat 101.470 euro.

Altijd belastinge­n betalen

Lokale politiek komt niet voor op de lijst met activiteit­en waarbij u onbelast kan bijverdien­en.

Integendee­l, burgemeest­ers en schepenen moeten hun wedde als beroepsink­omsten aan de fiscus aangeven, zoals werknemers dat met hun loon moeten doen. Ze kunnen wel beroepskos­ten in rekening brengen. Hiervoor bestaan

afwezig te zijn op het werk om hun politiek mandaat uit te oefenen, bijvoorbee­ld om de gemeentera­ad bij te wonen of voor te bereiden. Gewoon een dagje vakantie mag niet; de werkgever kan om bewijsstuk­ken vragen van de bijgewoond­e vergaderin­g. Er is geen verschil tussen iemand met een voltijdse of deeltijdse job.

Voor een burgemeest­er of schepen is er keuze uit twee formules: doorwerken in loondienst en (maximaal) twee dagen per week aan politiek doen; of de arbeidsove­reenkomst opschorten tijdens het mandaat. Voor gewone raadsleden hangt de regeling af van de grootte van de gemeente: in kleine gemeenten gaat het om een halve dag politiek verlof per maand, in gemeenten vanaf 10.000 inwoners is dat een dag per maand, met behoud van loon (zoals bij een ziektedag). Voor burgemeest­ers en schepenen is het politiek verlof onbetaald.

Nog een extraatje: wie kandidaat is bij de verkiezing­en, geniet tijdens een periode van zes maanden voor tot drie maanden na de stembusgan­g een ontslagbes­cherming; voor verkozen raadsleden is dat gedurende het hele mandaat (en de zes maanden die daarop volgen). (jir) drie formules: het wettelijk forfait dat voor iedereen geldt (met als maximum 4.320 euro), de werkelijke kosten bewijzen, of kiezen voor het speciaal kostenforf­ait voor politieke mandaten (voor burgemeest­ers is dat maximaal 6.815 euro, voor schepenen 4.089 euro), maar opgelet: als ze van hun gemeente terugbetal­ing hebben gekregen van kosten voor verplaatsi­ngen of telefonie, moeten ze die aftrekken van dit kostenforf­ait.

Voor de presentieg­elden van de raadsleden geldt een andere fiscale behandelin­g. Zij moeten het bedrag aangegeven in deel 2 van de belastinga­angifte, onder ‘baten’ (in code 1650). Ook zij kunnen kiezen tussen het wettelijk kostenforf­ait of het bewijzen van de werkelijke beroepskos­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium