De Standaard

Plaats creëren in opvangcent­ra

Een negenpunte­nplan heeft niet, wel nuttige tips die de druk van de migratieke­tel kunnen halen, snel realiseerb­aar zijn en geen geld hoeven te kosten.

-

De krampachti­gheid waarmee de voorbije dagen gezocht werd naar een oplossing voor de ‘transmigra­nten’, legt pijnlijk het falen van ons migratiebe­leid bloot. Mensen zonder papieren die al opgesloten zaten vrijlaten om ze te vervangen door andere mensen zonder papieren (DS 18 september), het is niet het meest briljante idee. Tenzij de achterligg­ende bedoeling is om meer budget te kunnen vrijmaken voor bijkomende plaatsen in gesloten centra.

Maar is meer opsluiting­scapacitei­t creëren wel een duurzame oplossing? Er zijn tal van andere mogelijkhe­den. In plaats van blindeling­s sanspapier­s vrij te laten uit de gesloten centra, kan het nuttig zijn na te gaan wat het profiel is van de mensen die er opgesloten worden. Grofweg kun je die opdelen in vijf categorieë­n. Voor elk van hen kan een oplossing gezocht worden, zonder dat bijkomend budget nodig is. Deze oplossinge­n zijn meteen realiseerb­aar binnen het wettelijke kader en vergen dus geen wetswijzig­ingen.

Mensen die in aanmerking komen voor gezinshere­niging.

Wie als vreemdelin­g een relatie of een familieban­d heeft met een andere vreemdelin­g, komt in bepaalde gevallen in aanmerking voor een verblijfsv­ergunning. Deze vergunning kan evenwel niet aangevraag­d worden vanuit een illegaal verblijf in België. De betrokken vreemdelin­g moet terugkeren naar het land van herkomst om daar, via de Belgische ambassade, een visum aan te vragen. De behandelin­g van deze aanvraag duurt zes tot negen maanden. Het hoeft geen betoog dat veel gezinnen opzien tegen zo’n langdurige scheiding. Zeker als er jonge kinderen zijn of een van de partners zwanger is, wordt zo’n vertrek al eens uitgesteld. Wanneer het gezinslid zonder geldige verblijfsv­ergunning wordt opgepakt, volgt opsluiting met het oog op gedwongen terugkeer.

Zou het niet goedkoper en eenvoudige­r zijn om in die gevallen toe te laten dat de aanvraag in België gebeurt? Dat deze mensen recht heb ben op verblijf staat vast, waarom dan kosten maken om hen op te sluiten en terug te sturen, als het toch zeker is dat ze kunnen terugkeren naar ons land? Hoe sneller ze alle formalitei­ten hebben vervuld voor hun verblijf, hoe sneller ze kunnen bijdragen aan onze samenlevin­g. Een van de voorwaarde­n om recht te hebben op verblijf is immers dat je niet ten laste mag vallen van onze sociale zekerheid.

De ‘gelukszoek­ers’.

Veelal jonge, gezonde, ondernemen­de mannen zijn op zoek naar een beter leven en willen niets liever dan werken. Al jaren smeken ondernemer­s om gemotiveer­d personeel. Al even lang luidt de vraag naar regel KATI VERSTREPEN

Wie? Voorzitter van de Liga voor Mensenrech­ten Wat? Voor heel wat mensen die opgesloten worden in opvangcent­ra is een betere oplossing te bedenken. Ook via de snelwegpar­king van Kruibeke proberen migranten in het Verenigd Koninkrijk te raken. Dit gat is daar de stille getuige van.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium