De Standaard

ONZE VERHALEN ZIJN VAN IEDEREEN

- TINNEKE BEECKMAN

De rector van de VUB, Caroline Pauwels, hield vorig weekend een bevlogen pleidooi voor de verlichtin­g, en ze heeft daarin groot gelijk (DS 15 september). Ze bestempelt de verlichtin­g als een open houding, een pleidooi voor rede, humanisme en wetenschap. Ze toont hoe actueel en noodzakeli­jk die begrippen zijn in een complexe, diverse wereld. Tegelijk waarschuwt ze voor een al te historisch­e interpreta­tie, die de verlichtin­g te exclusief zou maken: mensen die van elders komen, kunnen zich er dan niet meer in vinden. Een universele verlichtin­g, is dan ontdaan van haar ‘westerse’ karakter. Maar dat laatste klopt niet: juist door de context, de verhalen en de denkers te belichten, kun je de universele boodschap van de verlichtin­g helpen begrijpen.

Neem het verhaal dat de Franse gelauwerde film Ridicule vertelt (gebaseerd op de memoires van Adèle d’Osmond, de comtesse de Boigne) over de jonge baron, Grégoire Ponceludon de Malavoy, die zag hoe arme mensen bij bosjes stierven door moerasziek­tes. Als ingenieur wilde hij die moerassen drooglegge­n. Hij trok naar Versailles om de koning, Lodewijk XVI, te overtuigen. Maar hij ontdekte een wereld van intrige en bedrog, van valse gevatheid en spot, waar niemand zich om het lot van een ander bekommert. Pas na de Franse Revolutie werden dergelijke openbare werken die mensen het leven redden, mogelijk. De les is duidelijk: als koningen zich afgezanten van God wanen, en zich opsluiten in hun weelderige hoven, blijven ze blind voor het lijden van de bevolking.

Zonder idee van gelijkheid, zonder politieke structuren om volksinspr­aak te hebben, leeft een kleine groep in luxe en crepeert de rest. Waarom zouden mensen uit Afrika of Azië zich niet verbonden voelen met dat historisch­e verhaal, en meteen begrijpen wat de meerwaarde is van wetenschap­pelijk onderzoek en van democratis­che structuren?

Of lees het verhaal Zadig van Voltaire, dat zich in Babylon afspeelt. Voltaire vertelt de avonturen van een man die strijdt tegen onrecht en voor rechtvaard­igheid. Gevat en meeslepend toont Voltaire hoe wetenschap­pelijke methodes de jongeman op weg helpen om de waarheid te achterhale­n, zich van bedriegers en machtswell­ustelingen te bevrijden. Waarom zou zo’n korte roman niet inspireren­d kunnen zijn? In Frankrijk wordt Voltaire nog veel gelezen, en terecht. Dat heeft niets met nationalis­me te maken, maar juist met de geest van humanisme en universali­sme.

Of neem het historisch­e verhaal van Chevalier de la Barre, die in 1766 op twintigjar­ige leeftijd op de brandstape­l eindigde. Hij wilde niet knielen bij een processie en werd beschuldig­d van heiligsche­nnis. Zijn overtuigin­gen werden hem fataal. Hij is een voorbeeld voor nietgelovi­gen om met moed hun overtuigin­g te beleven. Vandaag worden nog altijd mensen terechtges­teld omdat ze het officiële geloof niet willen aanhangen. Waarom zouden mensen uit andere landen dan niet begrijpen hoe aangrijpen­d dat verhaal is, en wat er allemaal gebeurde voordat een begrip als de vrijheid van mening en geloof werkelijkh­eid werd?

Pauwels heeft gelijk dat de verlichtin­g veel beter verdient dan gereduceer­d te worden tot een strijdmidd­el tégen anderen. En verhalen uit andere streken die menselijkh­eid, vrijheid en gelijkheid illustrere­n, zijn voor iedereen een verrijking. Maar je kunt de verlichtin­g niet begrijpen – of uitleggen – zonder haar historisch­e context, haar bijzondere denkers en aandoenlij­ke verhalen te raadplegen. Dat niet iedereen zich ‘goed voelt’ bij westerse tradities, mag hierin geen rol spelen. Jongere generaties mogen niet onterfd worden van het rijke westerse verleden, omdat diversitei­t het nieuwe ordewoord zou zijn. Veel keuze is er niet: zonder kennis van het verleden, kan de toekomst alleen eenzaamhei­d zijn.

Zonder idee van gelijkheid leeft een kleine groep in luxe en crepeert de rest

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium