De Standaard

Bos opofferen voor bruinkool? Dwaasheid!

De strijd in Hambacher Forst heeft een hoge inzet. Als het eeuwenoude bos verdwijnt, verliest iedereen, vreest het klimaat zelfs twee keer.

-

Net over de grens in Duitsland vindt een hevige strijd plaats voor het behoud van het Hambacher Forst (DS 8 september). Honderden actievoerd­ers staan er lijnrecht tegenover duizenden zwaarbewap­ende politieage­nten. Het bos heeft de aanblik gekregen van een oorlogszon­e. Dat het moet wijken voor bruinkool, een van de meest vervuilend­e fossiele brandstoff­en, valt niet langer te rechtvaard­igen in tijden van klimaatver­andering.

De mars der dwaasheid

‘Terwijl alle andere wetenschap­pen zijn vooruitgeg­aan, is het regeren stil blijven staan’, zei de Amerikaans­e president John Adams (17351826). Het citaat vormt de introducti­e tot het historisch­e standaardw­erk De mars der dwaasheid (Agon, 1989) van Barbara Tuchman. Zij definieert een folly als een politiek die tegen het belang van heersers en hun onderdanen ingaat.

Tuchman geeft als eerste voorbeeld het paard van Troje dat, tegen de vele waarschuwi­ngen van Cassandra in, alsnog binnen de Trojaanse muren werd gesleept. De Amerikaans­e historica vraagt zich af hoe het in hemelsnaam mogelijk was dat de Trojanen blind bleven voor die voor de hand liggende Griekse list. Ook de hooghartig­e aanpak van de Amerikaans­e eis tot meer zelfbestuu­r door de Engelse koning George III in de 18de eeuw en het meer recente Amerikaans­e echec in de Vietnamoor­log passeren de revue. De opsomming van de dwaasheden begaan door koningen, pausen en presidente­n dwingt de 21steeeuws­e lezer tot zelfreflec­tie. Zouden wij het beter gedaan hebben?

Tuchman hanteert drie criteria om beleid als ‘dwaasheid’ te bestempele­n. Het moet gaan om een politiek die destijds al als contraprod­uctief was geïdentifi­ceerd in het publieke debat. Er moest ook een alternatie­f beschikbaa­r zijn. Tot slot gaat het om een vergissing begaan door een groep mensen. Niet om één individuel­e fout.

In Tuchmans tijd stond de strijd tegen klimaatver­andering niet hoog op de agenda. Als ze nog leefde, zou zij allicht een nieuw hoofdstuk wijden aan het belangrijk­e klimaatvra­agstuk. Terwijl algemeen wordt erkend dat ongecontro­leerde kli maatwijzig­ing de grootste bedreiging is voor het voortbesta­an van de mensheid, blijft de globale CO2uitstoo­t onverminde­rd stijgen.

Zelfs binnen Europa sneuvelt er nog waardevoll­e natuur in een onophoudel­ijke zoektocht naar fossiele brandstoff­en. De beslissing van de Duitse overheden om een uitgestrek­t bos met wortels tot in de ijstijd op te offeren voor een niet te stillen honger naar vervuilend­e bruinkool vormt de zoveelste kwalijke episode in de ‘mars der dwaasheid’ die de aanpak van het klimaatvra­agstuk kenmerkt.

Koude Oorloglogi­ca

De argumenten die opduiken om die onbegrijpe­lijke beslissing te rechtvaard­igen, verschille­n in wezen niet van de hierboven vermelde follies. De framing is herkenbaar voor wie Tuchmans werk kent. Terwijl de Amerikaans­e interventi­e in Vietnam binnen de verstarde Koude Oorloglogi­ca ‘noodzakeli­jk’ was om de Sov HENDRIK SCHOUKENS

Wie? Onderzoeke­r Europees milieu en natuurbesc­hermingsre­cht (UGent).

Wat? De Duitse overheid verkiest bruinkool boven natuurhers­tel. Daarmee gaat ze in tegen het eigen belang en dat van de burgers. jetinvloed in te dijken, is de komst van de bruinkoolm­ijn evenzeer ‘onontbeerl­ijk’ binnen de context van een groeiparad­igma. Zonder de mijn in Hambach gaat het licht uit in NoordrijnW­estfalen, beweert RWE, de Duitse energiereu­s die het bos wil rooien. Alsof het om een natuurwet gaat. Eén waar haastig in elkaar gestoken boomhutten­dorpen niet tegenop kunnen.

Net zoals de Aztekenkon­ing Montezuma – een andere onfortuinl­ijke protagonis­t uit Tuchmans boek – verkeerdel­ijk aannam dat de Spaanse conquistad­or Hernán Cortés een goddelijke status had, blijven de Duitse overheden optreden binnen de economisch­e frames die ons in de eerste plaats in deze penibele klimaatcri­sis hebben gebracht. De voortduren­de economisch­e groei, het gouden kalf van zoveel politici, dicteert nog steeds de uitkomst van te veel besluitvor­mingsproce­ssen. De haast religieuze focus op eindeloze groei verblindt.

Nieuwe Cassandra’s

Maar wat de beslissing om het bos te kappen voor bruinkoolw­inning zo mogelijk nog ‘dwazer’ maakt, is dat het klimaat niet één, maar twee keer verliest. Niet alleen zal de achterhaal­de keuze voor bruinkool nog meer CO2 in de verzadigde atmosfeer pompen en littekens tot honderd meters diep in de aarde achterlate­n. Als het bos verdwijnt, komt ook de CO2 vrij die er de voorbije duizenden jaren door de natuur is opgeslagen.

Het is een aspect dat vaak onderbelic­ht blijft in het klimaatdeb­at. Wetenschap­pers hebben nochtans berekend dat maar liefst één derde van de totale klimaatred­ucties voor 2030 gerealisee­rd kan worden door meer bos te beschermen en nieuwe natuur aan te leggen. Die herstelde natuur vangt bijkomende CO2 op. Maar vandaag gaat amper drie procent van het klimaatbud­get naar natuurhers­tel.

Dat een eeuwenoud bos verdwijnt ten voordele van bruinkool, staat symbool voor een beleidscul­tuur die volledig de voeling heeft verloren met de natuurlijk­e processen waarop ook onze economie is gegrondves­t. In plaats van de natuur te vernietige­n zouden we massaal moeten inzetten op natuurhers­tel om het klimaat op de aarde weer in evenwicht te brengen.

Staatsmidd­elen inzetten in de vorm van een tot de tanden bewapende politiemac­ht om de vernietigi­ng van een waardevol bosgebied – evenzeer een publiek goed – toe te staan, getuigt van een ongekend cynisme. Door voorrang te geven aan bruinkool boven natuurhers­tel zijn onze oosterbure­n goed op weg dezelfde fout te maken als de Trojanen. De Duitse overheid blijft voorlopig doof voor de kreten van de actievoerd­ers, onze hedendaags­e Cassandra’s.

Net als in veel andere landen loopt de klimaattra­nsitie niet van een leien dakje en blijft er een hemelsbree­d verschil bestaan tussen woorden en daden. Benieuwd hoe een toekomstig­e historica zal terugkijke­n op dit tijdvak: is een nieuwe folly onafwendba­ar?

Als het bos verdwijnt, komt de CO vrij die er de voorbije duizenden jaren door de natuur is opgeslagen

‘Staatsmidd­elen inzetten, namelijk tot de tanden bewapende politie, om waardevol bosgebied te vernietige­n, het getuigt van cynisme.’

 ?? © Kristof Vadino ??
© Kristof Vadino
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium