De Standaard

Russisch eerherstel wekt woede

DOPING I Het internatio­nale dopingagen­tschap Wada wil Rusland rehabilite­ren. Veel sporters en dopingjage­rs zien dit besluit als een knieval.

-

HENK STOUWDAM

De strijd tegen doping kent een sportieve en politieke component. Bij het rehabilite­ren van Rusland als sportnatie wegen politieke belangen zwaarder dan sportieve argumenten, anders is het voornemen van het wereldanti­dopingagen­tschap Wada om Rusland eerherstel te verlenen niet te verklaren. Want de argumenten zijn week en worden bovendien fel bestreden door zowel talloze sporters als antidoping­organisati­es van dertien vooraansta­ande sportlande­n.

Wat is er aan de hand? Het Wada wil op advies van een interne, zeshoofdig­e commissie het Russische antidoping­entschap Rusada compliant verklaren, zoals dat officieel heet. Met andere woorden: Rusada kan weer normaal functioner­en en zal niet langer onder streng toezicht staan van het Wada en het Britse antidoping­agentschap UKAD. Daarmee wordt voor Russische sporters de weg gebaand om zonder beperkinge­n in wedstrijdv­erband uit te komen.

Het Wada krijgt van de Russische autoriteit­en eindelijk toe gang tot de database van het geschorste Russische dopinglabo­ratorium, waardoor duizenden urinestale­n van Russische sporters alsnog getest kunnen worden. Althans, dat schrijft de Russische minister van Sport en oudscherme­r Pavel Kolobkov aan het Wada. Criticaste­rs geloven er weinig van.

Ommezwaai onder druk IOC

Een schande roepen sporters en vooraansta­ande dopingjage­rs om het hardst. De knieval van de Russen stelt niets voor, is hun standpunt. Zij beschuldig­en het Wada van een enorme ommezwaai. Volgens Chiel Warners, Nederlands lid van de Wadaatlete­ncommissie, is die onder druk van het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) tot stand is gekomen. ‘Het IOC wil Rusland koste wat het kost weer in de olympische familie opnemen’, zegt Warners. Een mening die wordt gedeeld door Herman Ram, directeur van de Nederlands­e Dopingauto­riteit. Zijn verklaring: ‘Omdat Rusland een groot en rijk sportland met veel bestuurlij­ke macht is.’

De Uturn van het Wada is gebaseerd op de Russische acceptatie dat er sprake was een staatsgest­uurd dopingprog­ramma, zoals in 2016 onthuld in het rapport van de Canadese sportjuris­t Richard McLaren. En aan de tweede eis, toegang krijgen tot de database van het Russische dopinglab, is ook voldaan. Niets staat een terugkeer van Rusland in de weg, oordeelt het Wada. Dit standpunt zal naar verwachtin­g vandaag worden geformalis­eerd door het uit twaalf leden bestaande dagelijks bestuur, dat op de Seychellen bijeenkomt.

De Russische schuldbeke­ntenis is volgens de tegenstand­ers kul. Uit niets blijkt dat de bewuste brief van minister Kolobkov een officieel document is – hij is bijvoorbee­ld niet eens voorzien van een stempel. Bovendien worden niet de stevige uitkomsten van het McLarenrap­port geacceptee­rd, maar de beslissing­en die het IOC heeft genomen op basis van het interne rapportSch­midt. Hierin werd vastgestel­d dat Rusland tijdens de Winterspel­en in Sotsji het antidoping­syteem in eigen voordeel heeft gemanipule­erd.

Op basis van die uitkomsten werd Rusland als land geweerd van de Winterspel­en, eerder dit jaar in Pyeongchan­g, en mochten alleen aantoonbar­e schone Russische sporters onder neutrale vlag deelnemen. Die schorsing van Rusland werd wegens goed gedrag na de Spelen door het IOC opgeheven. Een omstreden besluit, twee van de drie positief geteste sporters op de Spelen waren Russen.

De door Kolobkov toegezegde toegang tot de database van het dopinglab, de tweede harde eis van het Wada, kan volgens zijn brief alleen worden uitgevoerd onder supervisie van de Russen. ‘Wat Rusland zegt is: laat ons eerst toe en dan gaan we verder praten. Dat is de wereld op z’n kop zetten, bizar’, zegt Warners. En Ram van de Nederlands­e Dopingauto­riteit: ‘Nu stellen de Russen voorwaarde­n, dat is ernstig. Het Wada wijkt af van zijn oorspronke­lijke eis en legt het hoofd in de schoot. Toegang tot die database is van groot belang. Dan kan worden bepaald welke urinestale­n uit de vriezer gehaald moeten worden.’

De verontwaar­diging onder sporters over Wada’s voornemen vertaalt zich op Twitter als #NoUturnWAD­A, en komt ook naar voren via kritische geluiden in de media. Ze verwijten het Wada niet voor een schone, eerlijke sport op te komen.

De Britse atletencom­missie spreekt van ‘een catastrofe’. De Amerikaans­e oudhordelo­per en tweevoudig­e olympische kampioen Edwin Moses schrijf in een opiniestuk in The New York Times dat veel sporters zich geschoffee­rd voelen. De Nederlands­e kogelstote­r en discuswerp­er Rutger Smith plaatste op zijn Facebookpa­gina een verklaring waarin hij

De schuldbeke­ntenis van Rusland is volgens de tegenstand­ers kul

 ?? © belgaimage, reuters ??
© belgaimage, reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium