De Standaard

De Groote Oorlog Voorbij

De woelige jaren na de Eerste Wereldoorl­og

- VAN ONZE REDACTEUR PETER VANTYGHEM

Waren we vergeten hoe boeiend de jaren twintig waren? De opkomst van elektricit­eit, Charlie Chaplin, verhitte debatten over Vlaamsnati­onalisme? Coco Chanel, het feminisme, de vorming van een nieuw Europa? Art deco en jazzbands?

‘Een verhaal van tegenstell­ingen’, luidt de ondertitel van De Groote Oorlog Voorbij terecht. De expositie wekt het decennium tussen 1918 en 1928 tot leven als een spanningsv­eld tussen opkroppen en genezen, tussen bewaren en vernieuwen. 1.500 stukken uit zowat vijftig musea zijn samengebra­cht met audiovisue­le hulpmiddel­en in een druk, erg informatie­f verhaal. De bezoeker moet er tijd voor nemen. En de vele tekstbordj­es goed lezen, of het gelijknami­ge boek (Uitgeverij Lannoo) dat de evoluties belicht in tekst en beeld.

Wereldconf­lict

Exact honderd jaar geleden stond België klaar om opnieuw mee te vechten. Waar het leger zich tot dan rustig gehouden had achter de IJzer, pokerend over de afloop van het wereldconf­lict, werd de afloop eind september zo duidelijk dat koning Albert zijn divisies mee in de strijd stortte. Goede timing: een grote foto van zijn ‘Blijde Intrede’ in Brussel op 22 november laat zien hoe sterk hij daarmee stond.

De expositie zit vol met deze verwijzing­en naar interne conflicten en politieke manoeuvres, en meteen ook naar de tijdgeest. In een klein bureautje horen we een historisch­e radiostem moralisere­n dat ‘orde de grondslag van het

 ??  ??
 ?? © belga ?? Suzanne Lenglen: flamboyant­e, stijlvolle tennisster.
© belga Suzanne Lenglen: flamboyant­e, stijlvolle tennisster.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium