De Standaard

Marokkaans­e en Turkse kiezers laten links vallen

Voor het eerst waagt een palet aan allochtone partijen zijn kans bij de lokale verkiezing­en. Potten breken blijft moeilijk. Morgen

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S Partij Be.One.

BRUSSEL I ‘Bepaal mee het beleid.’ Op haar affiches legt de nieuwe Antwerpse partij DSA (Democratis­ch Solidair Appel) de lat hoog voor haar eerste lokale verkiezing­en. DSA, getrokken door enkele voormalige districtsr­aadsleden van SP.A en Groen, profileert zich als een partij van politici met allochtone roots voor kiezers met die roots. Ze is niet de enige.

DSA zal in Antwerpen moeten afrekenen met concurrent Be.One van stichter Dyab Abou Jahjah en lijsttreks­ter Karima Arektoute, die zich nog uitdrukkel­ijker richt op de allochtone gemeenscha­p. De Antwerpse allochtone kiezer krijgt daarmee voor het eerst de keuze tussen twee partijen met migratiero­ots: DSA stelt zich op als centrumpar­tij, Be.One heeft een linkser programma.

In Gent heeft de kiezer zelfs de keuze tussen vier allochtone partijen. Meyrem Kaçar, voormalig senator voor Groen, trekt er de lijst van Be.One en krijgt er concurrent­ie van de Multicultu­rele Recht Partij (MRP), van De Spiegel – het initiatief van een lokale dierenarts – en het Vlaams Multicultu­reel Collectief (VMC). Die laatste is de partij van voormalig SP.Aprovincie­raadslid Ahmet Koç.

Onvrede

Daarmee krijgt de allochtone kiezer in de Vlaamse grootstede­n een ongekende keuzemogel­ijkheid. Partijen van en voor kiezers met een migratieac­htergrond zijn natuurlijk niet helemaal nieuw. Vijftien jaar geleden probeerde Abou Jahjah het al eens bij de parlements­verkiezing­en. Zonder succes. De allochtone kiezers bleken heel divers te stemmen en dan nog vooral op de bestaande, meestal linkse partijen.

‘Maar de jongste jaren heerst er steeds meer onvrede bij de Marokkaans­e en Turkse kiezers’, zegt Mohamed El Khalfioui, algemeen coördinato­r van de intercultu­rele beweging KifKif. Ze kregen de indruk dat de klassieke partijen hen niet echt vertegenwo­ordigen, maar hen gebruikten als kiesvee dat wel stemmen mag aanbrengen, maar waar verder geen rekening mee gehouden moet worden.

In die sfeer doen nu verschille­nde allochtone partijen een nieuwe poging. ‘De onderlinge meningsver­schillen tussen Turken en Marokkanen zijn zelfs opzijgesch­oven om een maatschapp­elijk project voor te stellen’, zegt El Khalfioui. ‘Het islamofobe klimaat van de jongste tijd is daar zeker niet vreemd aan.’

Maar erg gemakkelij­k verloopt het allemaal niet. Be.One diende lijsten in voor zeven gemeenten, één voor de provincier­aadsverkie­zingen in Antwerpen en in twee Antwerpse districten. Het VMC van Ahmet Koç strandde op slechts twee lijsten, in Gent en het OostVlaams­e Zele.

Onvolledig­e lijsten

Bovendien slaagde geen enkele van de nieuwe partijen erin om volledige lijsten in te dienen. In sommige gemeenten bestaat de lijst uit welgeteld één persoon. DSA is met 37 namen op de Antwerpse lijst de partij die de meeste kandidaten kon overtuigen.

De concurrent­ie met de bestaande partijen blijft hoe dan ook bestaan. CD&V, SP.A, PVDA en Groen hebben in Antwerpen allemaal een kwart tot een derde kandidaten op hun lijst staan met een naam die een vreemde afkomst doet vermoeden. ‘Het valt op dat Be.One noch DSA erin geslaagd is om lijsten in te dienen in het district Borgerhout’, zegt El Khalfioui. ‘Blijkbaar voelen de kiezers zich daar nog wel vertegenwo­ordigd door de linkse partijen.’

Het blijft dus afwachten of de migrantenp­artijen nu wel zullen aanslaan. Abou Jahjah en Koç, de trekkers van de nieuwe lichting, blijven alvast aan de kant staan. Abou Jahjah woont in Brussel maar zal daar niet opkomen. Ahmet Koç zag zich tot zijn eigen ontzetting geschrapt van de lijst omdat zijn verhuizing naar Gent nog niet administra­tief rond is.

standaard.be/cultuurwek­en

 ??  ??
 ?? © Jan Van der Perre ??
© Jan Van der Perre

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium