De Standaard

Een aartsleuge­naar in Crazytown

‘Democracy dies in darkness’, is de tagline van The Washington Post sinds de verkiezing van Donald Trump. Het had ook de ondertitel kunnen zijn van Angst, het verbluffen­de en verontrust­ende nieuwe boek van Bob Woodward.

- STEVEN DE FOER

Bob Woodward en Carl Bernstein stonden destijds lang alleen met hun onderzoek naar de vuile spelletjes van Richard Nixon. Dat had één voordeel. Toen Woodward beschreef hoe Nixon zijn hallucinan­te laatste maanden in het Witte Huis doorbracht, stomdronke­n pratend tegen de schilderij­en, sloeg dat nog in als een bom.

45 jaar later liggen de kaarten anders. Vanaf de eerste dagen van Donald Trumps presidents­chap regent het indiscreti­es over het bizarre reilen en zeilen in het Witte Huis. De kwaliteits­media berichtten geregeld over ministers die hun baas een idioot hebben genoemd, en over open conflicten tussen diverse adviseurs van Trump. Al snel waren er geruchtmak­ende boeken van Michael Wolff en Omorosa Manigault Newman.

Niet evident dus voor Woodward (75) om nog de bakens te verzetten, zoals de dubbele Pulitzerpr­ijswinnaar al zo vaak heeft gedaan. Toch is Woodward met verve in die opdracht geslaagd. Angst is een journalist­ieke tour de force die verbluft, afgrijzen en wanhoop opwekt maar ook soms op de lachspiere­n werkt. Politieke satire is dood: de werkelijkh­eid heeft alle verzinsels overtroffe­n.

Als je Bob Woodward heet, krijg je onwaarschi­jnlijk veel informatie uit de eerste hand. Trumps Witte Huis is een duiventil, waar voortduren­d topmedewer­kers worden ontslagen of uit walging opstappen. Woodward heeft honderden uren interviews met hen. Hij gelooft niemand zomaar, maar komt door het vergelijke­n van de versies heel dicht bij wat er echt gebeurd is. Hij durft het zelfs aan om hele conversati­es en ruzies tussen protagonis­ten in dit House of Cards letterlijk weer te geven. Alsof je erbij zit. En het lijkt steevast accuraat en authentiek, niet aangedikt of gespeculee­rd.

Wolff had de reputatie al te gretigde sappigste versies te geloven en Newman heeft als ontslagen medewerkst­er van Trump redenen tot rancune. Maar Woodward is gewoon een meticuleuz­e topjournal­ist, die er geen genoegen in schept de president van de VS af te schilderen als een paranoïde ramp, maar het zich nu eenmaal aan de waarheid verplicht voelt. En daarmee ook hét politieke boek van het jaar schreef.

Lachen

De wereld kan dagelijks de strapatsen van Donald Trump volgen. Maar waarom zelfs zijn naaste medewerker­s hem ‘een imbeciel’ (exminister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson), ‘een idioot, we leven hier in Crazytown’ (stafchef John Kelly) of ‘iemand met het denkvermog­en van een elfjarige’ (minister van Defensie Jim Mattis) hebben genoemd, blijkt uit deze blik achter de schermen. Trump is volslagen onwetend, doet monden openvallen van verbazing als hij aan zijn adviseurs voorstelt ‘gewoon geld bij te drukken’. Zijn obsessie is dat internatio­nale handel slecht is voor de VS en telkens als zijn adviseurs hem uit het hoofd kunnen praten dat een handelstek­ort een ‘nederlaag’ is, is dat maar voor heel even. De obsessie komt steeds terug.

De scènes waarin Kelly, Mattis, Tillerson en anderen proberen Trump iets meer benul van geopolitie­k bij te brengen, werken op de lachspiere­n. Trump is niet in staat zich langer dan een minuut of tien op een onderwerp te concentrer­en en gaat er prat op nooit rapporten te lezen. Al improviser­end is hij immers op zijn best, vindt hij van zichzelf.

De intellectu­ele beperkinge­n zijn slechts een deel van het probleem. Trump is gemeen, schept er genoegen in zijn medewerker­s te kleineren. Hij is narcistisc­h en lichtgeraa­kt, een huilerige schooljong­en die jammert dat iedereen tegen hem is. Hij is vooral ontzettend koppig en overtuigd van zijn gelijk. Als zijn economisch­e topadviseu­r Gary Cohn uitlegt dat de VS een dienstenec­onomie zijn geworden, dat het geen zin heeft in een verleden van mijnen en fabrieken te denken, vraagt hij aan Trump waarom die zo mordicus vasthoudt aan achterhaal­de ideeën. ‘Omdat ik zo al dertig jaar denk’, antwoordt Trump. ‘Het is nutteloos om die idioot te proberen overtuigen van om het even wat’, zegt stafchef Kelly in een vergaderin­g.

Ziekelijk

Erger nog is dat Trump een pathologis­che leugenaar is. Volgens kranten die dat bijhouden, kraamt hij in het openbaar 16 onwaarhede­n per dag uit. Wie Woodwards boek leest, kan alleen besluiten dat het een ziekte is. Zelfs als Trump nabestaand­en opbelt van gesneuveld­e militairen, houdt hij zich niet aan de korte informatie in de rapporten, maar zuigt hij details uit zijn duim over waarom de overledene zo gewaardeer­d was. Het liegen is compulsief.

Angst is niet alleen een portret van de man in het Witte Huis, maar ook van de ‘volwassene­n in de kamer’: de adviseurs die voortduren­d trachten de president de grootste zottighede­n uit het hoofd te praten. Soms werken ze samen, vaak ook tegen elkaar. De naijver is groot. Een memorabele scène is die waarin Steve Bannon (een slimme intrigant met fascistoïd­e ideeen) en Trumps dochter Ivanka (veel meer ‘liberal’ dan haar vader) elkaar uitschelde­n voor rotte vis in de gangen van de West Wing. Voormalig stafchef Reince Priebus: ‘Zet een slang en een rat en een valk en een konijn en een haai en een zeehond samen in een dierentuin zonder muren, en er gaat bloed vloeien.’

Ondanks alle paleisintr­iges hebben gematigde krachten als Gary Cohn en Jim Mattis de burgers van de VS en de hele wereld vele keren gevrijwaar­d van nog grotere ongelukken. Het gaat bijvoorbee­ld om kleine ingrepen in Trumps agenda, waardoor hij bepaalde shows op Fox News mist. De zes tot acht uur per dag dat de president tv kijkt, vooral naar de rechtse haatzender, leiden immers tot zijn meest onzalige ingevingen. Maar het gaat ook

Hoe ziek is een democratie waarin waanzinnig­e beslissing­en van een president alleen maar afgeblokt kunnen worden door onverkozen adviseurs met gezond verstand?

Humor is nooit ver weg met een president die zweert bij het twitteren omdat hij ‘de Ernest Hemingway van de 140 tekens’ is

om regelrecht­e insubordin­atie, zoals Mattis die Trumps bevel om de Syrische dictator Assad te vermoorden, negeert.

Het spectacula­irste voorbeeld is de diefstal van documenten die ter onderteken­ing klaarligge­n op Trumps bureau, zoals Gary Cohn en Witte Huissecret­aris Rob Porter meermaals deden. Omdat de chaotische Trump de uitvoering van zijn orders nooit goed opvolgt, merkte hij dat niet eens. Het ging onder meer om de opzegging van het handelsakk­oord met ZuidKorea: een onzalig voornemen, omdat het de hele regio van het Verre Oosten geopolitie­k dreigde te destabilis­eren (en volgens Mattis zelfs tot een Derde Wereldoorl­og kon leiden). Prima gedaan? Ja, maar ook: hoe ziek is een democratie waarin waanzinnig­e beslissing­en van een president alleen maar afgeblokt kunnen worden door onverkozen adviseurs met gezond verstand?

Die vragen zijn zo fundamente­el, dat Angst zeker ook een boek voor Europese lezers is. Sommige hoofdstukk­en vragen heel wat voorkennis van de Amerikaans­e politiek, maar vaak is dit boek ook zeer verheldere­nd en leerrijk over internatio­nale onderwerpe­n zoals de geopolitie­ke toestand in het Verre Oosten of de oorlog in Afghanista­n, of de zin en onzin van economisch protection­isme.

Woodwards heldere taal en zijn voorkeur voor reconstruc­ties van dialogen, maken dat zijn boek leest als een trein, enhumor is ook nooit ver weg met een president die zweert bij het twitteren omdat hij ‘de Ernest Hemingway van de 140 tekens’ is. Af en toe even kunnen lachen is ook nodig, om te voorkomen dat je depressief wordt van wat je leest.

Gevangenis­plunje

Het laatste hoofdstuk biedt een sprankel hoop. Er is een doorbraak in het onderzoek van Robert Mueller naar de banden met Rusland. Trump is als de dood voor een afzettings­procedure en toch zelfs dan koppig en vol van zichzelf.

John Dowd, zijn advocaat, smeekt Trump om in geen geval ooit in te stemmen met een ondervragi­ng door Mueller. Ze hebbenal eens een rollenspel geprobeerd en dat liep faliekant af met een woedende Trump die allerlei dingen uitkraamde waarmee hij zichzelf beschuldig­de. ‘President, doe het niet’, zegt Dowd. ‘U bent niet goed in getuigen. U gaat dingen zeggen waardoor ze u van meineed kunnen beschuldig­en. Als u het doet, gaat u in zo’n oranje gevangenis­plunje eindigen.’ Waarop Trump: ‘Neenee, ik zal een heel goede getuige zijn. Wat moet mijn achterban wel denken, als ik dat uit de weg ga?’ Dowd neemt ontslag, hij kan het niet aanzien dat Trump zijn ondergang tegemoet gaat. Wat hij niet zei tegen Trump, maar duidelijk wel dacht, was: uw probleem is dat u zo’n aartsleuge­naar bent, en dat kan uw ondergang worden.

 ?? © Mark Peterson/Redux ?? Donald Trump.
© Mark Peterson/Redux Donald Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium