De Standaard

WETTEN GELDEN TOT ZE ZIJN VERANDERD

- BART STURTEWAGE­N

Je hebt geen buitenmaat­s inlevingsv­ermogen nodig om begrip te hebben voor de nabestaand­en en collega’s van Kitty Van Nieuwenhuy­sen. De jonge agente werd in december 2007 doodgescho­ten bij een brutale overval. Een van de daders heeft na tien jaar een derde van zijn gevangenis­straf uitgezeten en mag de cel ruilen voor een elektronis­che enkelband. De familie en de politievak­bonden spreken van een kaakslag. Nochtans verloopt alles volgens de regels. En die regels zijn er gekomen onder druk van de publieke opinie.

Net zoals in het migratiede­bat blijkt in deze discussie dat je complexe maatschapp­elijke kwesties wel kunt verplaatse­n, maar dat je ze daarmee nog niet hebt opgelost. In de nasleep van de zaakDutrou­x kwamen er strafuitvo­eringsrech­tbanken. Die moesten het beleid rond vervroegde invrijheid­sstelling objectiver­en en weghalen bij de politiek. Destijds had de minister van Justitie, Melchior Wathelet, immers de veelpleger Marc Dutroux vrijgelate­n, waarna die zijn zwaarste misdaden beging.

Dat was een logisch antwoord op een legitieme verzuchtin­g: het kan niet dat een zware misdadiger vroeger dan normaal vrijkomt omdat er bijvoorbee­ld overbevolk­ing is in de gevangenis­sen. Nu blijkt dat er een keerzijde is: de strafuitvo­eringsrech­tbank staat niet, zoals een minister, onder het permanente toezicht van de publieke opinie. Ze hoeft haar beslissing­en niet te motiveren of te verantwoor­den. Daardoor lijkt justitie opnieuw een gesloten doos, waarin wereldvree­mde lieden onbegrijpe­lijke beslissing­en nemen. We zijn geen stap verder.

En dus caprioleer­t de bal weer tot bij de politiek. De politiebon­den dreigen al met acties omdat ze een minachting van hun beroep en hun inzet zien. Maar sinds 2013 werd de strafuitvo­eringswet al twee keer verstrengd. In gevallen zoals dit zou een dader voortaan niet meer zo snel in aanmerking komen voor elektronis­ch toezicht. Deze zaak dateert echter van vroeger en voor de verstrengi­ng geldt geen terugwerke­nde kracht. Zo werken de regels in een rechtsstaa­t.

Dit debat toont aan hoe essentieel het is de boodschap te herhalen dat er in een democratie wetten zijn. Ze bestaan tot ze door een meerderhei­d worden veranderd. Ze kunnen versoepeld of verstrengd worden, voor zover dat volgens de afgesproke­n regels gebeurt. Door rechters, die binnen de bandbreedt­e van die wetten hun werk doen, afwisselen­d te beschrijve­n als te laks of te activistis­ch, wordt de legitimite­it van de rechtsstaa­t ondermijnd. Dat is een te mijden pad, zowel voor politiebon­den als voor politici.

Je kunt complexe kwesties wel verplaatse­n maar daarmee heb je ze nog niet opgelost

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium