De Standaard

Al drie graden warmer in hoge noorden

In sommige Europese steden is het nu al 1,5 graden warmer dan 100 jaar geleden. In het Zweedse mijnstadje Kiruna zelfs 3 graden.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © Christophe Licoppe/pn

Kan de opwarming van de aarde tegen het einde van de eeuw ‘well below’ 2 graden worden gehouden, zoals het letterlijk is afgesproke­n in het klimaatakk­oord van Parijs? Het antwoord moet stilaan ‘neen’ zijn. De belangrijk­ste meteorolog­ische organisati­es waarschuwe­n al enige tijd dat de aarde goed op weg is 3 tot 4 graden warmer te zijn tegen 2100.

Een grootschal­ig onderzoek van het European Datajourna­lism Network (EDJNet) bevestigt die voorspelli­ng. Meer zelfs: in veel Europese steden is het nu al 1,5 graad warmer dan honderd jaar geleden. In de steden in het hoge noorden is de toestand nog zorgwekken­der. In het Zweedse mijnstadje Kiruna bijvoorbee­ld, 200 kilometer boven de poolcirkel, ligt de gemiddelde jaartemper­atuur nu al 3 graden hoger dan de gemiddelde temperatuu­r in de 20ste eeuw.

Ook het zuiden van Spanje en Roemenië warmen snel op. In de grote steden van Andalusië – Granada, Cordoba en Malaga – bedraagt de gemiddelde stijging anderhalve graad en in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, is het nu 1,4 graden warmer. Nog wat zuidelijke­r, in centraal Europa, wordt het nog warmer. Skopje, de hoofdstad van Macedonië, is al 2,2 graden warmer. De onderzoeke­rs brachten de weersevolu­tie in 539 steden in kaart.

De opwarming is wel niet overal even uitgesprok­en. In de vier Belgische steden die onderzocht werden – Charleroi, Luik, Brussel en Gent – is het nu gemiddeld 0,85 graden warmer. Luik warmt – met 0,89 graden – het meest op. Langs de Atlantisch­e Oceaan is de stijging minder nadrukkeli­jk.

Hete steden

Het onderzoek van het journalist­ennetwerk houdt zich niet bezig met voorspelli­ngen. Ze baseren zich op meer dan 100 miljoen meteorolog­ische data die verzameld worden door het Europees Centrum voor Middellang­e Weervoorsp­ellingen op basis van metingen in weerstatio­ns, weerballon­nen en door weersatell­ieten.

Het is de eerste keer dat weerpatron­en over een periode van honderd jaar zo gedetaille­erd en systematis­ch in kaart zijn gebracht. Helemaal verrassend zijn de cijfers niet. Het is al langer geweten dat de steden sneller opwarmen dan het platteland. Uit een recente studie van het Vito, in samenwerki­ng met de universite­it Gent, bleek dat ook de Vlaamse steden op warme dagen gemiddeld 3 graden warmer zijn dan buiten de stad. Beton en asfalt absorberen de warmte die in de stad moeilijk weg kan.

Maar steden blijven ook in Europa groeipolen. Als de globale

temperatuu­r blijft stijgen en er meer hittegolve­n komen – de klimaatwet­enschapper­s zijn het erover dat dit zal gebeuren – kunnen de steden deze eeuw onaangenaa­m heet worden.

Het aantal ‘hete’ dagen is trouwens al fors toegenomen, blijkt uit de cijfers van het onderzoek. Split, bijvoorbee­ld, de tweede stad van Kroatië, aan de Adriatisch­e Zee, telde in de 20ste eeuw gemiddeld zes dagen per jaar met gemiddelde temperatur­en boven de 27 graden. De voorbije 17 jaar is dat aantal opgelopen tot veertien. Omgekeerd daalt in de noordelijk­e steden het aantal koude dagen. In Riga, de hoofdstad van Letland, zakte het aantal koude dagen – met een gemiddelde temperatuu­r van min 1 graad – van 75 naar 57 per jaar.

Beleidsmak­ers moeten rekening houden met die snel opwarmende steden, maar dat gebeurt op dit moment nauwelijks. De meeste klimaatpla­nnen focussen vooral op het vermindere­n van de uitstoot van broeikasga­ssen. Ook de onderzoeke­rs van de Universite­it van Gent wezen erop dat stadsplann­ers te weinig oog hebben voor de specifieke problemen van de steden.

‘Om tegen te gaan dat het in de stad ondraaglij­k warm wordt, moeten we de structuur van onze steden aanpassen’, zei onderzoeks­ter MarieLeen Verdonck. Er wordt wel al meer water en groen voorzien, maar daarmee alleen red je het niet. ‘Op veel plaatsen in de stad zou het beter zijn om oude energieine­fficiënte gebouwen af te breken en er geheel nieuwe bebouwing te plaatsen.’

VNklimaatp­anel

Het EDJNetonde­rzoek komt twee weken voor een nieuw grootschal­ig rapport van het VNKlimaatp­anel (IPCC). Dat voortgangs­rapport – gebaseerd op onderzoek van duizenden wetenschap­pers over de hele wereld – moet de belangrijk­ste leidraad worden voor beleidsmak­ers wereldwijd om de opwarming van de aarde onder 2 graden te houden.

De voorbije maanden lekten al enkele onheilspel­lende krachtlijn­en naar buiten. Zo stellen de wetenschap­pers vast dat de grens van 1,5 graden al in 2040 bereikt wordt, zeker als de uitstoot van broeikasga­ssen in het huidige tempo doorgroeit. En er zijn geen signalen dat de uitstoot echt vertraagt. Integendee­l, in 2017 steeg de uitstoot weer met 1,4 procent.

Volgens het rapport zal de economisch­e groei bij een opwarming van 2 graden lager zijn dan bij 1,5 graden, zowel voor rijke als voor arme landen. Dat komt onder meer door de nadelige gevolgen van langdurige droogten en overstromi­ngen voor de land bouw en de toename van menselijke sterfte door extreme hittegolve­n.

Aan het definitiev­e rapport wordt nog volop gesleuteld. De conclusies liggen politiek bijzonder gevoelig. The Guardian meldde gisteren nog dat de wetenschap­pers hun eigen conclusies aan het bijsturen zijn om de aanbevelin­gen beter verteerbaa­r te maken voor grote vervuilers als de VS, Australië en SaudiArabi­ë.

Dat beweert althans Bob Ward, beleidsdir­ecteur van het gerenommee­rde Grantham Onderzoeks­instituut voor Klimaatver­andering. ‘Maar als regeringen de volle impact van de klimaatver­andering niet onder ogen krijgen, dreigen ze de gevolgen te onderschat­ten van het niet halen van de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs.’

Niet alleen neemt het aantal ‘hete’ dagen toe, het aantal koude dagen daalt

aanzienlij­k

‘Om tegen te gaan dat het in de stad ondraaglij­k warm wordt, moeten we de structuur van onze steden aanpassen’

MARIELEEN VERONCK

UGent

 ??  ?? In ons land is het ongeveer 0,85 graden warmer dan 100 jaar geleden, in ZuidSpanje en Roemenië zit men al
In ons land is het ongeveer 0,85 graden warmer dan 100 jaar geleden, in ZuidSpanje en Roemenië zit men al
 ??  ?? aan 1,5 graden.
aan 1,5 graden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium