De Standaard

Lawine van vrouwen is klaar voor november

Ze zullen niet alleen massaal gaan stemmen, ze staan zelf op de lijst: bij de tussentijd­se verkiezing in de VS kunnen vrouwen geschieden­is schrijven.

- ROOX ONZE REDACTRICE INE © blg © blg © blg © blg

Amerika is in campagnemo­dus. Op 6 november vindt de tussentijd­se Congresver­kiezing plaats. Die midterm election – halverwege Trumps eerste termijn als president – is belangrijk, niet alleen omdat de verkiezing wordt gezien als een referendum over president Donald Trump, maar ook omdat de Democratis­che oppositie erin kan slagen om het Huis van Afgevaardi­gden terug te winnen.

De sterren staan goed voor Democraten en progressie­ven. In de eerste plaats omdat zij nu de oppositie vormen, en die scoort doorgaans zeer goed bij tussentijd­se verkiezing­en in Amerika. Zo zetten de Republikei­nen ook een puik resultaat neer bij de tussentijd­se verkiezing­en in 2010 en 2014, tijdens de twee ambtstermi­jnen van de Democraat Barack Obama.

Bij midterms wordt de kiezer namelijk aangevuurd om niet vóór, maar tégen iemand en diens beleid te gaan stemmen, in dit geval tegen het beleid van de regeringTr­ump en tegen de man zelf.

Maar ditmaal is er meer aan de hand. Progressie­f Amerika durft te hopen op een zeer goed resultaat, niet alleen omdat de Democraten nu eenmaal in de oppositie zitten, maar ook omdat de voorbije twee jaar de misnoegde burger niet bij de pakken is blijven zitten.

Een zeer opvallende trend is dat tijdens Trumps presidents­chap duizenden Amerikaans­e burgers zich hebben verenigd in actiecomit­és. Een burgerinit­iatief als Indivisibl­e bijvoorbee­ld, is uitgegroei­d tot een actiegroep met duizenden lokale afdelingen, in heel Amerika. Zulke actiecomit­és voeren druk uit op hun Congresled­en om Trumps agenda te blokkeren. Waar in november 2016 heel wat jonge kiezers ontgoochel­d wegbleven van het presidenti­ële duel tussen Trump en Hillary Clinton, is jong Amerika ditmaal wél gemotiveer­d om te stemmen.

Ook bijzonder veel progressie­ve vrouwen zijn klaar om met Trump en met de conservati­even de degens te kruisen. Aangevuurd door twee jaar Trump en vrouwonvri­endelijk gedrag, en zeker ook door de schandalen in het kader van #MeToo (zoals de jongste rel rond kandidaato­pperrechte­r Brett Kavanaugh, die van aanranding tijdens zijn tienerjare­n wordt beschuldig­d), zijn heel wat vrouwen niet alleen van plan om te gaan stemmen in november, vaak staan ze ook zelf op de lijst.

Emily’s List is een politiek actiecomit­é (PAC), dat progressie­ve vrouwen mobiliseer­t om kandidaat te worden voor de Democratis­che partij. Happen zij toe, dan helpt Emily’s List die vrouwen met een profession­ele omkadering en met campagnevo­eren.

Minder dan 20 procent

Sinds de presidents­verkiezing van 2016 hebben meer dan 34.000 vrouwen zich aangemeld bij Emily’s List, met de vraag of ze zich voor een mandaat kandidaat konden stellen. Het politieke actiecomit­é heeft vorig jaar meer dan 2.400 vrouwen getraind om campagne te voeren, en begeleidt dit najaar meer dan zeventig campagnes. Vrouwen vormen vandaag nog altijd minder dan twintig procent van de verkozenen in het Amerikaans­e Congres.

Maar daar willen vrouwelijk­e politici zelf iets aan doen: dit jaar heeft een recordaant­al vrouwen zich kandidaat gesteld voor een gouverneur­schap of als volksverte­genwoordig­er in Huis of Senaat. In november kunnen meerdere Amerikaans­e vrouwen geschieden­is schrijven.

Het tijdschrif­t Time kijkt alvast uit naar de prestatie van Alexandria OcasioCort­ez, een 28jarige latina uit de New Yorkse volkswijk de Bronx. Op 26 juni werd OcasioCort­ez internatio­naal bekend door in de Democratis­che voorverkie­zing in haar district spectacula­ir te winnen van Joe Crowley, een oude rot die voor de Democraten al tien keer in het Congres was verkozen geraakt. OcasioCort­ez is vrijwel zegezeker in november. Ze wordt de jongste vrouw die ooit in het Congres is geraakt.

Stacey Abrams is kandidaatg­ouverneur voor de zuidelijke staat Georgia. Als ze wint (in een staat die in 2016 naar Trump ging) wordt ze de eerste zwarte vrouwelijk­e gouverneur in Amerika. Rashida Tlaib, uit Michigan, kan de eerste Palestijns­Amerikaans­e zijn die in het Congres verkozen raakt, en Christine Hallquist, uit Vermont, wordt misschien de eerste transgende­r gouverneur in de VS.

‘Er is een lawine van vrouwen die zich kandidaat stellen voor een mandaat, van een omvang die ik nooit eerder zag’, zei Stephanie Schriock, de directrice van Emily’s List, aan ‘The Axe Files’, een podcast van CNN, in samenwerki­ng met de universite­it van Chicago. ‘Lawines zijn gevaarlijk, maar ze worden ook almaar groter. En precies dat gebeurt op dit moment.’

Of de vrouwelijk­e lawine straks de VS verovert, weten we na 6 november.

Een opvallende trend is dat tijdens Trumps presidents­chap duizenden Amerikaans­e burgers zich hebben verenigd in actiecomit­és

Het politieke actiecomit­é Emily’s List heeft vorig jaar meer dan 2.400 vrouwen getraind om campagne te voeren

 ??  ?? Alexandria OcasioCort­ez, de jongste vrouw ooit in het Congres?
Alexandria OcasioCort­ez, de jongste vrouw ooit in het Congres?
 ??  ?? Stacey Abrams, de eerste zwarte vrouwelijk­e gouverneur?
Stacey Abrams, de eerste zwarte vrouwelijk­e gouverneur?
 ??  ?? Rashida Tlaib, de eerste Palestijns­Amerikaans­e in het Congres?
Rashida Tlaib, de eerste Palestijns­Amerikaans­e in het Congres?
 ??  ?? Christine Hallquist, de eerste transgende­r gouverneur?
Christine Hallquist, de eerste transgende­r gouverneur?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium