De Standaard

Wie huurwoning zoekt, heet maar best ‘Koen’ of ‘Annelies’

- VAN ONZE REDACTEUR TEX VAN BERLAER

Uit een VUBstudie blijkt dat veertig procent van de mensen met een exotische naam wordt gediscrimi­neerd als ze op zoek gaan naar een huurwoning.

Er is een groot probleem met discrimina­tie op de Antwerpse huurmarkt. Dat concludeer­t socioloog PieterPaul Verhaeghe (VUB) na een studie naar de behandelin­g van mensen met buitenland­se roots.

De onderzoeke­rs antwoordde­n op 943 advertenti­es van huurwoning­en in Antwerpen op de vastgoedwe­bsite Immoweb. Er werden telkens twee berichten gestuurd naar dezelfde particulie­re verhuurder of makelaar. In de voormiddag ging het om een bericht in onberispel­ijk Nederlands, onderteken­d door een persoon met een Maghrebijn­se naam, zoals Mourad. In de namiddag stuurden ze een gelijkaard­ig bericht, maar dan onderteken­d door iemand met een Vlaams klinkende naam, zoals Koen.

Uit de resultaten blijkt dat in maar liefst 40 procent van de gevallen de persoon met de Vlaamse naam meteen werd uitgenodig­d om de woning te bezichtige­n en die met de Maghrebijn­se naam niet. ‘Zij kregen ofwel geen reactie of vernamen dat het pand al verhuurd was. Soms stelde de verhuurder bijkomende vragen die niet werden gesteld aan de persoon met een Vlaamse naam’, zegt Verhaeghe.

Tussen makelaars en particulie­ren is een belangrijk verschil. Zo discrimine­erde 30 procent van de makelaars, tegenover de helft van alle particulie­ren.

Mystery calls

Met die bevindinge­n onder de arm vraagt het platform Praktijkte­sten Nu, waarvan het Vlaams Huurderspl­atform en Samenlevin­gsopbouw deel uitmaken, dat ook Antwerpen praktijkte­sten invoert, naar het voorbeeld van Gent.

‘Gent toont aan dat praktijkte­sten werken. Daar daalde discrimina­tie door makelaars van 26 procent naar 14 procent’, zegt Sarah Scheepers van het platform.

‘Praktijkte­sten kunnen het pro bleem objectief in kaart brengen’, vindt ook Verhaeghe. ‘Slachtoffe­rs weten nooit zeker of er sprake is van discrimina­tie. Slechts een minderheid van verhuurder­s zegt expliciet dat hij iemand niet wil wegens zijn afkomst.’ De onderzoeke­r pleit daarom ook voor trainingen voor makelaars. ‘Dankzij trainingen kunnen ze bijvoorbee­ld leren hoe ze verhuurder­s kunnen overtuigen om niet langer te discrimine­ren.’

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft praktijkte­sten mogelijk gemaakt op de arbeidsmar­kt – de zogenoemde mystery calls. Wat de woningmark­t betreft, mogen lokale besturen zelf kiezen of ze tests uitvoeren.

Antwerps schepen van Wonen Fons Duchateau (NVA) is alvast niet onder de indruk: ‘Praktijkte­sten zijn geen garantie dat mensen minder discrimine­ren. Ze zijn veeleer een uitdaging om creatiever te discrimine­ren.’

‘Dankzij trainingen kunnen makelaars leren hoe ze verhuurder­s kunnen overtuigen om niet langer te discrimine­ren’

PIETERPAUL VERHAEGHE Onderzoeke­r VUB

‘Praktijkte­sten zijn een uitdaging om creatiever te discrimine­ren’

FONS DUCHATEAU (NVA) Antwerps schepen van Wonen

 ?? © Dirk Kerstens ?? De roep om praktijkte­sten klinkt almaar luider.
© Dirk Kerstens De roep om praktijkte­sten klinkt almaar luider.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium