De Standaard

‘Verplicht voortgezet­te jeugdhulp’

-

Vorig jaar deden 5.330 jongvolwas­senen een beroep op voortgezet­te, vrijwillig­e jeugdhulp na hun 18de verjaardag, een stijging met 20 procent in vergelijki­ng met twee jaar eerder. Het Actieplan Jongvolwas­senen spoort voorzienin­gen aan om jongeren langer te begeleiden en zo de overgang naar zelfstandi­gheid vlotter te laten verlopen. Dat aanbod is weliswaar vrijwillig.

Maar er zijn ook kwetsbare jongeren die de vraag naar voortgezet­te hulp niet stellen, en er misschien juist veel baat bij zouden hebben, zegt Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V). Daarom zou de jeugdrecht­er in sommige gevallen voortgezet­te hulp moeten kunnen verplichte­n, vindt ze. ‘Ik denk aan jongeren met een dubbele problemati­ek, zoals een ontwikkeli­ngsstoorni­s of verstandel­ijke handicap in combinatie met psychische problemen. Een kleine minderheid, maar het betreft wel zeer kwetsbare jongeren, die op 18 jaar niet klaar zijn voor zelfstandi­gheid. Anderen overschatt­en zichzelf, en vragen de voortgezet­te hulpverlen­ing niet tijdig aan. Jeugdrecht­ers zouden een zorgvuldig­e afweging kunnen maken, want we willen ook geen oneigenlij­ke verplichti­ngen.’

Schryvers dient hierover een conceptnot­a in bij het Vlaams Parlement, waarmee ze in de commissie Welzijn naar een hoorzittin­g over dit voorstel wil vragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium