De Standaard

Nieuwe migratiero­ute loopt via Baskenland

Sinds deze zomer komen er veel meer migranten toe in Baskenland. De Franse politie vraagt om versterkin­g.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT © afp

Baskenland, op de grens van Spanje en Frankrijk, is een nieuwe doorreisro­ute voor migranten op weg naar NoordEurop­a. Afgelopen zomer probeerden duizenden migranten slecht bewaakte grensoverg­angen over te komen.

Aan de Spaanse kant van de grens slapen migranten op straat, bij het treinstati­on en bij hulpverlen­ers. Aan de Franse kant zijn extra politiemen­sen ingezet, maar dat heeft nauwelijks effect. ‘Wij pakken nu zo’n 30 tot 60 migranten per dag op’, zegt Joseph Ciluffo van de Franse vakbond SGP Police. ‘Maar nog veel meer migranten, soms honderden per dag, kunnen gewoon doorreizen. We hebben niet genoeg mensen om op te treden.’

De nieuwe route loopt via het Spaanse Irún, aan de Atlantisch­e kust. Sinds vorige maand melden zich daar opvallend veel migranten, meestal uit WestAfrika. Het Spaanse Rode Kruis zegt dat in twee maanden ruim 3.000 migranten zijn geteld in het stadje. Hulporgani­saties in Irún zamelen samen met bewoners eten en kleren in. Een kraakpand werd ingericht om onderdak te bieden aan migranten.

De rivier over

Vanuit Irún hoeven de migranten – te voet, per bus of per trein – alleen maar de bruggen over de Bidasoariv­ier over te steken waarna ze in Frankrijk staan, in de stad Hendaye. ‘Er staan hier geen hekken met prikkeldra­ad, er zijn alleen patrouille­s van de Franse gendarmes’, constateer­de de Spaanse krant El País recent.

Vanuit Hendaye reizen de migranten door. Vaak gaan ze naar Bayonne, de officieuze hoofdstad van Frans Baskenland. Vanuit die stad vertrekken bussen naar Parijs, waar veel migranten heen willen. Anderen reizen verder door, onder meer naar België, zeggen hulpverlen­ers.

De Franse autoriteit­en hebben recent versterkin­gen gestuurd naar Hendaye. Maar het is dweilen met de kraan open, zegt SGP Police. ‘We kunnen het werk niet aan omdat het aantal migranten groeit. De situatie hier wordt vergelijkb­aar met die bij Menton (aan de FransItali­aanse grens, red.) een paar jaar geleden.’

‘We pakken tot 60 migranten per dag op, maar nog veel meer mensen kunnen gewoon doorreizen. We hebben niet genoeg mankracht om op te treden’

JOSEPH CILUFFO Franse politievak­bond

Medewerker­s van de Franse politie in Hendaye hebben afgelopen week voor het eerst actie gevoerd om aandacht te vragen voor de toegenomen werkdruk. ‘We moeten de grens bewaken maar ook nog ons gewone werk doen’, zei Ciluffo bij die demonstrat­ie.

De toestroom in Baskenland is het directe gevolg van het strengere migratiebe­leid in Italië. Omdat de regering in Rome maatregele­n neemt tegen migranten, die veelal per boot aankomen, zoeken smokkelaar­s nieuwe routes. Italië is daardoor steeds minder in trek. ‘Zo’n 40 procent van de migranten die naar Europa komen, komt nu via Spanje. Nog eens 40 procent komt via Griekenlan­d en Turkije. En nog maar 20 procent via Italië’, zegt een hoge Franse functionar­is.

Spoorperso­neel ingezet

Om de toestroom een halt toe te roepen, zijn afspraken gemaakt tussen Parijs en Madrid, meldde de Spaans Baskische regering in augustus. Franse agenten mogen migranten die ze aan de grens oppakken, meteen terugsture­n. Als ze langer dan vier uur in Frankrijk zijn, mogen ze niet meer worden teruggestu­urd naar Spanje.

Spoorbedri­jf Euskotren, dat ook tussen Irún en Hendaye rijdt, heeft afspraken gemaakt met de Franse politie, meldt de Baskische vakbond LAB. Als migranten in de trein worden aangetroff­en en Franse agenten ze terugsture­n, moeten de conducteur­s ze een gratis retourkaar­tje geven. Spoorperso­neel wordt zo gedwongen om mee te werken aan ‘de fascistisc­he politiek’ van Frankrijk, stelt de linksradic­ale LAB.

 ??  ?? De toestroom van migranten in Baskenland is het directe gevolg van het hardere migratiebe­leid in Italië.
De toestroom van migranten in Baskenland is het directe gevolg van het hardere migratiebe­leid in Italië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium