De Standaard

Iran eist ophelderin­g van EU-landen na aanslag op parade

- (REUTERS, afp ©

Na de zware aanslag tijdens een militaire parade, zaterdag in de stad Ahvaz, beschuldig­t het Iraanse regime Nederland, GrootBritt­annië en Denemarken ervan onderdak te bieden aan de daders.

De Iraanse Revolution­aire Garde zwoer zondag om ‘dodelijke en onvergetel­ijke’ wraak te nemen voor de aanslag op een militaire parade, waarbij er een dag eerder 29 doden vielen. Bij de slachtoffe­rs waren ook twaalf leden van de Revolution­aire Garde, het Iraanse elitekorps.

De aanslag in Ahvaz, in het zuidwesten van Iran, was een van de meest ernstige sinds jaren, en een flinke dreun tegen het veiligheid­sapparaat van de islamitisc­he republiek, op een moment van oplopende spanning met de Verenigde Staten.

Vier schutters openden zaterdag het vuur op de militaire parade, een van de herdenking­en van de oorlog die Iran in de jaren tachtig met Irak uitvocht. Soldaten zochten dekking terwijl de kogels hen om de oren vlogen, vrouwen en kinderen vluchtten voor hun leven.

Een Iraanse oppositieg­roepering met een separatist­ische agenda eiste de aanslag op. Maar de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat deed precies hetzelfde, en verstrekte evenmin het bewijs voor de aanslag. De vier aanslagple­gers werden allemaal uitgeschak­eld. De Iraanse autoriteit­en reageerden furieus en het regende snel verwijten. President Hassan Rohani beschuldig­de de VS en Vier mannen, gekleed in militair uniform, zouden het vuur geopend hebben op

zijn bondgenote­n in de Golf, en dreigde met vergelding. En hoewel hooggeplaa­tste commandant­en van de Revolution­aire Garde eveneens de zwartepiet stuurden naar rivalisere­nde Golfstaten en naar Israël, gesteund door de VS, is het onwaarschi­jnlijk dat Iran een van deze partijen ook rechtstree­ks zal aanvallen.

Nikki Haley, de Amerikaans­e ambassadeu­r bij de Verenigde Naties, was dan ook niet onder de indruk. ‘Rohani kan ons beschuldig­en zoveel hij wil. Hij moet eens goed in de spiegel kijken’, zei Haley, die alludeerde op sociaal protest in Iran. In New York zei Trumps persoonlij­ke advocaat Rudy Giuliani zaterdag tegen Iraanse opposanten dat de VS hun pogingen om de Iraanse regering omver te werpen, toejuicht. Maar de regeringTr­ump stipte aan dat de VS in Iran geen ‘regime change’ nastreeft, en minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo zei dit weekend zelfs dat Trump bereid zou zijn om deze week met Rohani te spreken, in de marge van de Algemene Vergaderin­g van de VN.

Veeg uit de pan voor EUlanden

Opmerkelij­k was de Iraanse beschuldig­ing aan het adres van Nederland, GrootBritt­annië en Denemarken. Die kregen zaterdag het verwijt op hun grondgebie­d een schuilplaa­ts te bieden aan separatist­en uit Ahvaz, die Teheran van de aanslag verdenkt. Om die reden konden de ambassadeu­rs van Nederland en Denemarken en een Britse diplomaat het dit weekend gaan uitleggen.

Irandeskun­dige Jafari Peyman schreef op Twitter dat een Iraanse separatisc­he organisati­e in Nederland is gevestigd, wat verklaart waarom de Nederlands­e ambassadeu­r in Teheran op het matje werd geroepen. Het Nederlands­e ministerie van Buitenland­se Zaken in Den Haag meldde dat er contact was geweest met Iran, dat Nederland ‘de Iraanse lezing heeft aangehoord en condoleanc­es voor de aanslag heeft overgebrac­ht’.

De Nederlands­e tak van de Iraanse verzetsgro­ep Arab Struggle Movement for the Liberation of AlAhwaz (ASMLA) – met leden uit de Arabische minderheid in het zuidwesten van Iran – ontkende gisteren de opeising van de aanslag. De groepering die het bloedbad wél heeft opgeëist, is volgens ASMLA een gewelddadi­ge factie die er al drie jaar geleden uit is gegooid.

De aanslag was een flinke dreun tegen het veiligheid­sapparaat van het Iraanse regime, op een moment van oplopende spanning met de VS

 ??  ??
 ??  ?? militairen en toeschouwe­rs.
militairen en toeschouwe­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium