De Standaard

Wouter Deprez

Met de sprankelen­de audiotour van Wouter Deprez breekt voor het Gravenstee­n in Gent een nieuw tijdperk aan. De oude burcht moet een ‘magneet’ worden voor het belevingst­oerisme dat tegenwoord­ig zo goed in de markt ligt.

- KAREL MICHIELS

Zelden zo geboeid en geconcentr­eerd een museum bezocht als met Wouter Deprez in de oren. Dat had zeker te maken met de haast geluiddich­te koptelefoo­ns, een cruciaal technisch detail dat de comedian tijdens het productiep­roces zelf heeft aangebrach­t. Het voelt misschien wat asociaal aan als iedereen zo in zichzelf gekeerd staat te luisteren, maar je weet ook dat de andere bezoekers in dezelfde trip zitten.

Voorlopig toch, want deze audiotour is de eerste van vijf thematisch­e rondleidin­gen die op het programma staan: Comedy, Classic, Fantasy, Highlights en Family. In het Engels, jawel. De stad Gent en de Vlaamse regering, die samen 8,8 miljoen euro investeren in de verbouwing en restyling van het Gravenstee­n in Gent, mikken nadrukkeli­jk op buitenland­se bezoekers. Dat zullen er straks wellicht een half miljoen per jaar zijn en die willen ze in het Gravenstee­n op hun wenken bedienen. Wouter Deprez heeft zijn rondleidin­g ingesproke­n in vijf talen.

De oude burcht heeft voor de zoveelste keer in haar turbulente geschieden­is een gedaanteve­randering ondergaan. Een nieuwe lift, vernieuwd sanitair en zitbankjes moeten het comfort verhogen. In alle zalen hangen nu tekeningen van Randall Casaer, met wie Deprez al vaker samenwerkt­e, getekend op doek, houten panelen, vlaggen en vaandels, soms als nieuwerwet­se wandtapijt­en, in perfecte harmonie met de omgeving. Het zijn even goed cartoons als historisch­e prenten, een beetje zoals de geschiedku­ndige taferelen die Marc Sleen vroeger zo treffend op papier zette. En ze sluiten natuurlijk mooi aan bij de komische toon die Deprez hanteert in zijn audio tour.

De comedian leest niet zomaar een tekst voor. Met de steun van enkele mensen op Radio 1 heeft hij van deze tour een amusant luisterspe­l gemaakt, inclusief sfeervolle geluiden, muziekjes en rare stemmetjes. Romantisch­e anekdotes zijn uitgewerkt tot grappige sketches, zoals Wouter Deprez die ook in de theaters brengt. Op de loodrechte wenteltrap gaat het over de gespierde bovenbenen van Filips van de Elzas, de bekendste bewoner van het Gravenstee­n, ridder, kruisvaard­er en bedreven in de hoofse manie

 ?? © belgaimage ??
© belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium