De Standaard

Jack Sels heeft nog altijd sax appeal

Met de dubbelcd ‘Minor works’ is eindelijk weer muziek beschikbaa­r van Jack Sels, de legendaris­che Antwerpse jazzsaxofo­nist.

- PETER DE BACKER

Niemand minder dan Josse De Pauw kroop ooit in zijn huid, in Just friends, de film die losjes op zijn levensverh­aal is gebaseerd. Maar dat is alweer een kwarteeuw geleden, en intussen raakte Jack Sels almaar meer in de vergetelhe­id. Terwijl de Antwerpse tenorsaxof­onist, in 1970 op nauwelijks 48jarige leeftijd overleden, een grote rol heeft gespeeld in de Belgische jazz, zoals Minor works illustreer­t. Hij was een van de eersten die met zijn warme, robuuste tenorsax de bebop in Vlaanderen introducee­rde en hij stond op het podium met jazzgrooth­eden als Dizzy Gillespie, Nat King Cole en Lester Young.

Sels was geboren in een rijke familie, maar verloor beide ouders toen hij 16 jaar was. De erfenis jaagde hij er in ijltempo door. Zijn platencoll­ectie werd vernietigd toen een bom zijn huis vernielde in de Tweede Wereldoorl­og en een eind bracht aan zijn welstand.

Intussen had hij zichzelf wel

sax leren spelen. Met een klank die geïnspiree­rd is door Wardell Gray en Coleman Hawkins (en later Sonny Rollins), komt Sels uitgebreid aan de bak, onder andere tijdens lange verblijven in Duitsland. Met Lucky Thompson maakte hij enkele opnames (waarbij ‘Minor works’, titelstuk van deze compilatie), maar het duurde tot 1961 eer hij zijn eerste – en enige – elpee opnam, met de gereputeer de Amerikanen Lou Bennett (orgel) en Oliver Jackson (drums) en de op dat moment 18jarige Philip Catherine op gitaar. Aanvankeli­jk verschenen slechts drie nummers op een ep. De elpee kwam pas uit in 1966, onder de dubbelzinn­ige titel Sax appeal, met een schaars geklede blonde vrouw op de cover, waardoor Catherine, nochtans zeer trots op het muzikale resultaat, de plaat nauwelijks aan vrienden en familie durfde te tonen. De twee nummers van die plaat (‘Blues for a blonde’ en ‘African dance’) vormen het hoogtepunt van deze compilatie­cd’s – heerlijk hoe herkenbaar de klank van Catherine al is, en hoe goed die past bij de rijpe sax van Sels.

Maar veel commerciee­l succes heeft Sels nooit gehad. Hij ging aan de slag bij de BRT en kon er zijn bands The Clouds en Saxorama opstarten, waarmee hij veel radioopnam­es maakte, waarvan u op de cd een selectie hoort. Om onduidelij­ke redenen nam hij bij de BRT ontslag. Ten einde raad ging hij in de haven werken. Optreden deed hij nauwelijks nog, componeren wel. Hij zat aan zijn harmonium toen een hartaanval hem velde.

Merkwaardi­g dat Sels aan het einde van zijn leven zo weinig speelkanse­n kreeg, want een concert van hem was altijd een belevenis, blijkt uit de tweede cd, die alleen liveopname­s bevat. ‘Als Jack speelde, gingen de poorten van de hemel open’, zei de ook al legendaris­che vibrafonis­t Sadi ooit. Wie Minor works beluistert, zal hem niet tegensprek­en.

‘Minor works’ is uit bij Sdban

Veel commerciee­l succes heeft Jack Sels nooit gehad

 ?? © rr ?? Jack Sels, solo met zijn sax (l.) en met jazzlegend­e Duke Ellington (r.).
© rr Jack Sels, solo met zijn sax (l.) en met jazzlegend­e Duke Ellington (r.).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium