De Standaard

Oude verhalen, jonge lichamen

Theater Jonge gezelschap­pen doen het met oude stukken op Love at First Sight. En als daar al stof op ligt, noopt dat vooral in ‘Het huwelijk’ tot nadenken.

- GILLES MICHIELS

Het huwelijk Tibaldus . Op tournee tot 25/4 Hamlet Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaa­i . Op tournee tot 4/5

Op Love at First Sight, het Antwerpse festival voor jong werk, gaan enkele ge zelschappe­n aan de haal met oude klassieker­s.

Het huwelijk van Tibaldus geeft een actuele draai aan een zeventig jaar oude tekst. De centrale idee bij de Pool Witold Gombro wicz (19041969) luidt dat woor den de werkelijkh­eid scheppen. In politiek correcte tijden is dat de reden waarom seksistisc­he en ko loniale taal wordt aangepakt. Maar taal maakt ook letterlijk de realiteit: een koppel is pas ge huwd als een burgemeest­er hen gehuwd verklaart. Niet toevallig drijft die logica de plot van Het hu welijk voort, Timeau De Keysers tweede Gombrowicz­bewerking.

Op het lege podium kunnen re kwisieten en personages pas ont staan als de acteurs ze uitspreken. Dat is bevreemden­d en hilarisch: wanneer de hoofdperso­on zijn va der als koning aanspreekt, wórdt die dat ook – en wordt hijzelf de spil van een strijd om de troon. Zo ontstaat een ambigu spel: de taal dwingt de acteurs in geforceerd­e rollen en machtsstru­cturen, maar hebben zij die rollen niet net nodig om te acteren – en dus zichzelf te zijn? Het huwelijk is een gewiekst stuk over authentici­teit en de verantwoor­delijkheid die met elk spreken gepaard gaat.

Helemaal flou is de grens tussen acteur en personage in Hamlet van Kuiperskaa­i. Regisseur Lisaboa Houbrechts confrontee­rt de bekende tragedie met de theaterfam­ilie LauwersBar­key. Kuiperskaa­ileden Victor Lauwers (Hamlet) en zijn zus Romy Louise (Ophelia) delen de scène met hun moeder Grace Ellen Barkey (Gertrude) en vader Jan Lauwers (de dode koning), van wie enkel een portret te zien is.

De vrouwenrol­len primeren hier. Gertrude – doorgaans de ontrouwe weduwe – is een nuchtere first lady die hertrouwt uit politieke overweging­en. Die opzet verdient lof, maar de monologen zijn in deze Hamlet weinig bevlogen en het acteerwerk is soms karikatura­al. Sterker zijn de scènes waarin het vrouwelijk­e verzet zich buiten Hamlets taal bevindt, in de dans.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium