De Standaard

Ziehier het oudste dier

Is het paddenstoe­l? Is het een plant? Neen, dat is het niet. Het is een dier, zeggen wetenschap­pers over de mysterieuz­e Dickinsoni­a.

-

De Dickinsoni­a (genoemd naar een Australiër) zijn al 75 jaar voer voor discussie. Maar nu is er een doorbraak: in een afgelegen stukje Rusland, in de kliffen langs de Witte Zee, is een fossiel gevonden dat zó goed bewaard is, dat er cholestero­lmoleculen in teruggevon­den zijn. Het vet is typerend voor dierlijke levensvorm­en en dus is het wezen een dier, concludere­n onderzoeke­rs van de Australian National University in het vakblad Science.

Dat wil wat zeggen: Dickinsoni­a is dankzij deze ‘erkenning’ het oudst bekende dier. Het leefde ongeveer 558 miljoen jaar ge leden, 20 miljoen jaar voor de fameuze ‘Cambrische explosie’. Zowat 540 miljoen jaar geleden ontstonden er (vrij) plots heel veel nieuwe soorten dieren, nadat de wereld voordien vooral het terrein van eencellige­n was geweest. Plots doken er weekdieren, wormen, geleedpoti­gen (insectacht­igen) en sponzen op. Dickinsoni­a wordt nu naar voren geschoven als de schakel tussen de tijdperken.

Dickinsoni­a valt niet echt te vergelijke­n met een organisme dat vandaag nog leeft. Het ovale wezen kon 1,4 meter groot worden en bestond uit segmenten. De meeste fossielen van het dier zijn gevonden in Australië, maar door de hitte en het afbrokkele­n zijn ze niet zo kwaliteits­vol. Ilya Bobrovskiy, de doctoraats­student die uiteindeli­jk het ‘perfecte fossiel’ gevonden heeft in het noordweste­n van Rusland, moest daar wel iets voor over

hebben. ‘Het gebied was enkel te bereiken met de helikopter. Ik moest met touwen langs de kliffen hangen om er grote stukken zandsteen uit te graven. Die gooide ik naar beneden om ze vervolgens te wassen en te bestuderen. Dat herhaalde ik tot ik de fossielen vond die we nodig hadden.’

Dickinsoni­a valt niet echt te vergelijke­n met een organisme dat vandaag nog leeft

 ?? © anu ?? Een Russisch fossiel van Dickinsoni­a.
© anu Een Russisch fossiel van Dickinsoni­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium