De Standaard

Computer says no future

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © netflix

Af en toe bekruipt je een warme gloed terwijl je naar een tvreeks kijkt. Niet vanwege het verhaal, maar vanwege het vakman schap, de verbeeldin­gskracht en, durven we de term nog eens van stal te halen, de genialitei­t waarmee ze is ge maakt. A series of unfortunat­e events is zo’n reeks. Fargo is zo’n reeks. Better call Saul. Het eerste seizoen van True detective, ook. En nu is er Maniac. Zou het toeval zijn dat Mani ac is geregissee­rd door Cary Fukunaga, die ook de eerste True detective maakte? Natuurlijk is dat geen toeval.

Maniac, losjes gebaseerd op een ge lijknamige Noorse reeks, speelt zich af in New York, in grofweg de nabije toe komst. Veel is er op het eerste gezicht niet veranderd, behalve een extra vrij heidsstand­beeld en roestige robotjes die op straat de hondendrol­len opscheppen. New Yorkers moeten nog altijd bijbaantje­s zoeken om de torenhoge huur te betalen: proefkonij­n zijn voor medische tests, op restaurant mensen dulden die naast je reclameboo­dschappen voorlezen.

We leren twee mensen kennen die zich inschrijve­n om een nieuwe pil te testen die psychische aandoening­en zou kunnen genezen via gecontrole­erde hallucinat­ies, waarin je je slechtste herinnerin­gen opnieuw beleeft en verwerkt. De twee proefkonij­nen worden gespeeld door Jonah Hill (voor één keer niet de cynische grapjas, maar een introverte schizofree­n), en Emma Stone (voor één keer niet de vrolijke flapuit, maar een getormente­erde, opstandige vrouw). Ze doen wat denken aan Jim Carrey en Kate Winslet in Eternal sunshine of the spotless mind, en ze spelen allebei, durven we de term nog eens van stal te halen, de rol van hun leven. Dat doen trouwens ook de acteurs in de bijrollen: Justin Theroux als de knettergek­ke arts met een pruik en een moedercomp­lex en Sally Field als zijn complexe moeder.

De grondtoon van deze reeks is donker en zwaar, met wrange beschouwin­gen over de psychische zorg, de farmasecto­r en artificiël­e intelligen­tie (inclusief depressiev­e computers). Maar Maniac is zo pienter, fantasieri­jk en lichtvoeti­g dat de indigestie van pakweg Westworld of Black

mirror uitblijft. De decors van het

‘Maniac’ is zo pienter, fantasieri­jk en lichtvoeti­g dat de indigestie van pakweg ‘Westworld’ of ‘Black mirror’ uitblijft

testcentru­m zitten vol verwijzing­en naar oude scifireeks­en (en naar het schap van FisherPric­e in de speelgoedw­inkel), de verwikkeli­ngen tijdens de hallucinat­ies zijn zo geestig en spitsvondi­g dat je je voortduren­d zit te verkneukel­en terwijl je beseft hoe erg het allemaal is. Het vrolijke sadisme van de gebroeders Coen is nooit veraf.

We kunnen erover blijven lullen. Mis Maniac niet. Het is, durven we de term nog eens van stal te halen, de reeks van het jaar.

Maniac, nu op Netflix ¨¨¨¨¨

 ??  ?? Jonah Hill en Emma Stone, medische proefkonij­nen in ‘Maniac’: halluciner­en om te leren.
Jonah Hill en Emma Stone, medische proefkonij­nen in ‘Maniac’: halluciner­en om te leren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium