De Standaard

Vaticaan buigt voor Peking in twist om bisschoppe­n

- GARRIE VAN PINXTEREN © afp

Het Vaticaan zal Chinese bisschopbe­noemingen erkennen. Dat is een grote en omstreden stap om een al decennia durend conflict te beslechten.

Het Vaticaan en het Chinese ministerie voor Buitenland­se Zaken hebben dit weekend bekendgema­akt dat zeven door Peking benoemde bisschoppe­n alsnog door de paus worden erkend. De voorlopige overeenkom­st tussen het Vaticaan en Peking komt na ruim zeventig jaar waarin de paus en China op een principiee­l punt tegenover elkaar stonden: wie is er de baas over de benoeminge­n van bisschoppe­n in China?

Voor Rome was dat altijd uitsluiten­d de paus, voor China was dat onacceptab­el. Met de nu gesloten overeenkom­st, waarvan de tekst overigens niet is vrijgegeve­n, geeft de paus op een belangrijk kernpunt toe aan de Chinese wensen.

‘Niet politiek’

Greg Burke, woordvoerd­er van het Vaticaan, zegt dat de overeenkom­st ‘niet politiek maar pastoraal’ is, en dat het akkoord ‘de gelovigen in staat stelt om bisschop pen te hebben die in contact staan met Rome, maar die tegelijker­tijd worden erkend door de Chinese autoriteit­en’.

Kardinaal Joseph Zen, het 86jarige voormalige hoofd van de katholieke kerk in Hongkong, noemde de overeenkom­st een ‘ongeloofli­jk verraad’. Hij stelde dat het Vaticaan ‘de kudde zo in de bek van de wolf legt’. Hij eist het ontslag van Pietro Parolin die namens het Vaticaan de onderhande­lingen met Peking voert.

Ook anderen wijzen erop dat het Vaticaan nu het gevaar loopt indirect medeplicht­ig te worden aan onderdrukk­ing van de naar schatting twaalf miljoen katholieke­n in China. Zij zijn ook bang dat die onderdrukk­ing toeneemt, omdat de steun van Rome voor niet door Peking erkende bisschoppe­n nu wegvalt.

Ondergrond­se kerk

De gemeenscha­p is nu nog verdeeld in een officiële kerk die de door China benoemde bisschoppe­n erkent, en een ondergrond­se, illegale en vaak vervolgde kerk die trouw is aan Rome. De angst is dat juist deze ondergrond­se kerk, waarvan vaak de meest overtuigde katholieke­n lid zijn, nu zal worden opgedoekt.

De voorlopige overeenkom­st is mogelijk een voorloper van een veel grotere doorbraak: het aan

Waarnemers vrezen dat de onderdrukk­ing van de naar schatting twaalf miljoen katholieke­n in China nu zal toenemen

‘Deze overeenkom­st is een ongeloofli­jk verraad. Het Vaticaan legt de kudde in de bek van de wolf’

gaan van diplomatie­ke betrekking­en van het Vaticaan met Peking. Ook een bezoek van de paus aan China staat op de verlanglij­st van het Vaticaan. Daarvoor moet het Vaticaan dan wel eerst de diplomatie­ke banden met Taiwan verbreken: iets anders zal China vrijwel zeker niet accepteren. De door China benoemde bisschop goedkeurin­g van het Vaticaan. kreeg eerder al de

JOSEPH ZEN

Voormalig aartsbissc­hop Hongkong

 ??  ?? Joseph Li Shan
Joseph Li Shan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium