De Standaard

De witwasafde­ling van de bank stelde zich wel vragen, maar verzuimde meer informatie in te zamelen

-

De Sanctiecom­missie van de Nationale Bank heeft op 28 mei een boete gegeven aan een Belgische bank omdat die de neef van oudleider van Libië Moammar Khadaffi en zijn zakenpartn­er grote sommen liet verschuive­n en kogelvrije vesten liet aankopen in China. Die beslissing bleef onder de radar, en de Nationale Bank weigerde bij zijn beslissing te zeggen welke bank te laks was. Zakenkrant De Tijd plakt daar nu wel een naam op: het is BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België, die de neef van Khadaffi jarenlang ongemoeid zijn gang liet gaan.

BNP Paribas Fortis wil het nieuws niet bevestigen. ‘Wij geven geen commentaar’ zegt woordvoerd­er Hans Mariën. De Nationale Bank moet zich naar eigen zeggen aan de geheimhoud­ingsplicht houden.

Kogelvrije vesten

Uit de gepublicee­rde geanonimis­eerde beslissing van de Nationale Bank blijkt dat er redenen genoeg waren bij de betroffen bank om de alarmbelle­n te doen afgaan.

De neef van Khadaffi opende in 2005 een rekening. De witwaseenh­eid van de bank stelde daar vragen bij, maar vervolgens werd verzuimd om meer informatie te verzamelen. Bovendien kreeg de man in 2010 het risicoprof­iel medium, omdat hij al klant was.

In 2011 mocht hij met zijn vervallen paspoort 5.000 euro aan cash ophalen. En de witwasafde­ling beval in 2012 wel zijn rekening af te sluiten, maar omdat het aangeteken­d schrijven niet toekwam, bleef de rekening gewoon beschikbaa­r.

Ook een zakenpartn­er van de neef mocht tussen 2010 en 2012 voor 1,1 miljoen euro aan transactie­s doen, onder meer naar zijn vennootsch­ap in Dubai. Ook kon hij ongestoord voor 83.514 dollar aan kogelvrije vesten kopen in China.

Volgens de Nationale Bank waren de alarmdremp­els van de bank te laag: wie voor minder dan 750.000 euro aan verrichtin­gen doet naar een belastingp­aradijs als Dubai, glipt door de mazen van het net. Als er door de witwaseenh­eid toch alarm werd geslagen, werd dat als ‘vals positief’ bestempeld, ‘echter zonder een inhoudelij­ke motivering’, stelt de Nationale Bank vast.

BNP Paribas Fortis kwam er met een boete van 300.000 euro relatief goedkoop van af. Ter vergelijki­ng: ING trof in Nederland een schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie voor nalatighei­d bij een witwasscha­ndaal. De Nationale Bank verantwoor­dt de lage boete omdat de bank en haar personeel geen ‘bedrieglij­k opzet’ hadden, en omdat de processen ondertusse­n aangepast zijn.

Het is opmerkelij­k dat BNP Paribas Fortis geen publieke uitbrander krijgt. Op vraag van de bank werd de beslissing geanonimis­eerd om de ‘kredietins­telling geen onevenredi­g nadeel te berokkenen’. De Nationale Bank ging in op die vraag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium