De Standaard

Quick Step pakt vierde wereldtite­l

- BRAM VANDECAPEL­LE

INNSBRUCK I Quick Step Floors mocht in Innsbruck zijn vierde wereldtite­l in de ploegentij­drit vieren. De sleutel tot het succes: zes grote motoren en een verschroei­end slot. Vlot verliep de titelstrij­d aanvankeli­jk nochtans niet. Op het eerste tussenpunt na 22 km stond Quick Step pas derde. Ook bovenop de helling stond de ploeg van Lefevere nog niet aan kop. Na

44 km stonden ze tweede, op 71 honderdste­n van titelverde­diger Sunweb. Grote rivaal BMC volgde ook maar op drie seconden. Dat ook Laurens De Plus al had afgehaakt voor de klim, was niet volgens plan.

‘Ik zat tussen Terpstra en Jungels geposition­eerd. Op de licht dalende eerste 40 km speelde het gewicht een grote rol. Met mijn 67 kilo kreeg ik het hard te verduren. Ik heb net voor de klim nog een lange beurt kunnen doen. Daardoor konden de vijf anderen even recuperere­n en kwamen ze de klim goed door’, aldus De Plus.

Het werk van de debutant loonde. Zeker omdat Jungels en Schachmann nadien op de klim een hoog, maar gelijkmati­g tempo oplegden. Net hoog genoeg om niet te veel tijd te verliezen, net gelijkmati­g genoeg zodat Niki Terpstra en Yves Lampaert plooiden, maar niet kraakten.

Handrem

Het brein achter de tijdritplo­eg, ploegleide­r Tom Steels, had het vooraf zo gepland. Geen kanonstart zoals Mitchelton­Scott en ook geen ziedende beklimming zoals Sunweb. ‘Zowel in de aanloop naar de klim als op de klim zelf reden we één procent trager dan dat we konden. Dankzij die relatieve handrem konden we in de laatste achttien kilometer twee procent boven onze mogelijkhe­den uitstijgen.’

Dat deden ze. In dat laatste stuk kreeg BMC zestien seconden aangesmeer­d. Sunweb zelfs negentien. Met dank aan de twee beren Terpstra en Lampaert. ‘Op de vlakke stukken heb ik de snelheid nog serieus opgetrokke­n. Mijn moeilijke momenten op de klim heb ik daar zeker goedgemaak­t’, aldus Lampaert, die zich nu tweevoudig wereldkamp­ioen mag noemen. Zijn Nederlands­e collegahar­drijder doet met vier stuks nog een pak beter. Een gedroomd afscheid van Lefevere voor Terpstra, De Plus en Schachmann, die de succesvoll­e formatie verlaten voor respectiev­elijk Direct Energie, LottoNLJum­bo en BoraHansgr­ohe.

Bij de dames ging de titel verrassend naar CanyonSRAM. De Duitsers reden meer dan twintig seconden sneller dan de vorige twee winnaars: BoelsDolma­ns en Sunweb. Jolien D’hoore eindigde met Mitchelton­Scott op plaats vijf.

Uitslag: 1. QUICK STEP FLOORS 62.8 km in 1u07’26” (gem.: 55.877 km/u); 2. Team Sunweb (Dui) 18”; 3. BMC Racing Team (VSt) 19”; 4. Team Sky (GBr) 45”; 5. Mitchelton­Scott (Aus) 57”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium