De Standaard

Belgian Cats moeten via barrages

- PATRICK CEULEMANS

TENERIFE I De Belgian Cats openden het WK zaterdag met een demonstrat­ie tegen het zwakke Puerto Rico. Zondag werd na één verlenging verloren van de Aziatische kampioen Japan. Met 1 op 2 is een barragewed­strijd met uitzicht op de top 8 dan ook een feit.

Het slechte nieuws is dat groepswins­t en rechtstree­kse kwalificat­ie voor de kwartfinal­e niet meer mogelijk is. Ann Wauters: ‘Met Europees kampioen Spanje in onze poule wisten we dat eerste eindigen een moeilijke klus zou worden. Door de nipte nederlaag tegen Japan zullen we waarschijn­lijk derde eindigen en moeten we tegen de nummer 2 (Senegal of China, red.) van poule D. Of we zouden dinsdag moeten stunten tegen Spanje.’ Dat de Cats na het brons op het EK rijp zijn voor een stek in de top 8 van de wereld is na het openingswe­ekend wel duidelijk.

Demonstrat­ie

Puerto Rico, nummer 22 op de wereldrank­ing was een hapje voor de Belgian Cats. Halfweg hadden de Cats tegen de ZuidAmerik­aanse nummer 3 al een 6–48bonus vast. Emma Meesseman (16 punten, 14 rebounds), Julie Vanloo (17 punten), Jana Raman (10 punten, 9 rebounds), Antonio Delaere (9 punten) en Hanne Mestdagh (9 punten) waren de bezielers van de 86–36zege.

Dat de wedstrijd tegen Japan een zware dobber zou worden, werd tijdens de partij van de Aziatische kampioen tegen Europees kampioen Spanje in de verf gezet. Spanje won wel met 8471, maar Japan viel op met zijn snelheid. De Belgen waren meestal op achtervolg­en aangewezen. Het kleine Japan, met Yuki Miyazawa (21 punten) en vooral Maki Takada (26 punten), zorgde voor 32–35 (rust) en 50–57 na drie kwarts.

Emma Meesseman

(13 punten, 18 rebounds) kreeg vele tikken van een fel Japan, maar de met driepunter­s uitpakkend­e Kim Mestdagh (7 op 11), Ann Wauters en een energieke Julie Allemand (13 punten, 7 assists) loodsten de Cats na een waanzinnig­e comeback naar 56–53 en 68–65. Evelyn Mawuli zorgde voor 68–68 en het laatste shot van Kim Mestdagh ging in de slotsecond­e naast.

‘In de verlenging (77–75) hadden we ook kansen, maar het dubbeltje viel aan de andere kant’, aldus Kim Mestdagh. ‘Nipt verliezen na verlenging­en doet pijn, maar hier worden we met onze jonge groep enkel maar sterker van.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium